С все по-увеличаващата се възможност от военна конфронтация с Русия,

...
С все по-увеличаващата се възможност от военна конфронтация с Русия,
Коментари Харесай

САЩ остават без съюзник в Сирия, докато Русия и Турция затоплят отношенията си

С все по-увеличаващата се опция от военна борба с Русия, Съединени американски щати се надяват на поддръжка от европейските си сътрудници като Франция и Англия. Но помощ от стратегическия районен съдружник – Турция – е все по-малко сигурна, макар позицията ѝ в северната граница на Сирия, както и опозицията ѝ към режима на Башар Асад. Това написа английското издание The Guardian, представено от организация " Фокус ".
Пораждат се мемоари от 2003 година, когато Турция отхвърли да се включи във водената от Съединени американски щати инвазия в Ирак. На чия страна е Турция е въпрос с нараснала компликация за политиците във Вашингтон, изключително на фона на все по-сближаващите се връзки сред Реджеп Ердоган и Владимир Путин. Въпреки че Турция е членка на НАТО, тя усилва отбранителното си взаимоотношение с Русия. В същото време военната колаборация със Съединени американски щати е оставена на назад във времето.
Поставена пред турските рестрикции, американските интервенции на Военновъздушни сили в базата Инджирлик биват спрени. Миналата година Германия, също членка на НАТО, беше принудена да изтегли своите елементи от Инджирлик след следващото утежняване на връзките сред Европейския съюз и Турция.
Припомняме, че напрежението сред Съединени американски щати и Турция се породи след проваления опит за прелом през 2016 година, за който Ердоган разгласи, че е провокиран от съперници, намиращи се на територията на Съединени американски щати.
Близките връзки сред Турция и Русия са относително неотдавнашен феномен. Двете страни бяха в обтегнати връзки откакто през ноември 2015г. Турция смъкна съветски аероплан поради хипотетично нарушение на въздушното пространство. Москва отговори с налагане на стопански наказания. Обратът в връзките пристигна след опита за прелом, при който Путин разгласи цялостната си поддръжка за Ердоган. От тогава връзките сред двете страни процъфтяват, а съдействието сред тях се развива в разнообразни сфери, освен във военната. Общите цели пред Путин и Ердоган са няколко: те желаят да оформят следвоенното състояние в Близкия изток в своя изгода, както и да понижат въздействието на Съединени американски щати в този район. За Русия има и още една значима изгода – основаване на раздор в НАТО и ограничение на военните благоприятни условия на Съединени американски щати в този район.
Междувременно турският президент Реджеп Ердоган и американският му сътрудник Доналд Тръмп разискаха рецесията в Сирия по време на телефонен диалог късно вечерта в сряда. Това заяви за организация France Presse източник от турската администрация, без да дава повече детайлности.
По-късно Белия дом удостовери информацията и разгласява малко официално съобщение, в което се показва, че " двамата водачи са се съгласили да поддържат тесни връзки по отношение на обстановката ", написа още БГНЕС.
Новината идва ден, откакто турският министър-председател Бинали Йълдъръм прикани Русия и Съединени американски щати да спрат с " уличните си препирни " във връзка с Сирия, с цел да не се постанова " мирните поданици да заплащат цената " от тази борба.
„ Това е махленска кавга. Те се бият като улични побойници. Но кой заплаща цената за това - цивилните “, сподели Йълдъръм и добави, че " в този момент не е времето за омраза, а за лечение на раните в района и обединяване “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР