С военен ритуал и панихида пред Братската могила-костница в Благоевград

...
С военен ритуал и панихида пред Братската могила-костница в Благоевград
Коментари Харесай

Благоевград почита загиналите за свободата на България

С боен обред и панихида пред Братската могила-костница в Благоевград ще бъде почетена паметта на починалите по време на Междусъюзническата и Първа международна война офицери и бойци. На церемонията ще участва и служебният министър председател Стефан Янев.

581 офицери и бойци са дали живота си за отбраната на Горна Джумая по време на освободителните битки през 1912 годинаи като участници в Междусъюзническата и Първата международна война. Костите им са били положени под общ боен монумент в старите гробища на Благоевград.

По самодейност на Националното сдружение „ Традиция “, съдружие „ 14 пехотен Македонски полк “, Регионалният исторически музей и община Благоевград Братската могила-костница беше възобновена през лятото на тази година, като военният монумент бе напълно освежен, а средставата бяха обезпечени от Министерството на защитата. 

Всяка година на Архангелова задушница благоевградчани отдават почиткъмпаметта на починалите за свободата воини. Заупокойна молитва ще отслужи Неврокопският митрополит Серафим, а военният обред е проведен от поделението в Благоевград.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР