С водосвет за здраве, отслужен от Негово Високопреосвещенство Варненският и

...
С водосвет за здраве, отслужен от Негово Високопреосвещенство Варненският и
Коментари Харесай

Министри откриха Център по интервенционална рентгенология в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна

С водосвет за здраве, отслужен от Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, в УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна бе открит Център по интервенционална рентгенология, който разполага с последно потомство ангиографска инсталация, закупена от МУ-Варна. Лентата при откриването прерязаха министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и кметът на Варна Иван Портних.
 061  095  025  035  092
„Това е една съвременна лаборатория, която ще избави живота на доста хора. Тук ще се образоват и доста студенти. С сходна инсталация ще можем да задържаме и младите лекари в страната. В МУ-Варна се образоват студенти от 48 страни в света. Трябва да се гордеем с това, което се прави, тъй като това е бъдещето“, съобщи ректорът на МУ-Варна проф. Красимир Иванов. На церемонията участваха още проф. Анелия Клисарова, народен представител в 44-то Народно събрание, регионалният шеф на Варна Стоян Пасев, ръководителят на общинския съвет Тодор Балабанов, изпълнителният шеф директор на УМБАЛ „ Св. Марина “ проф. доктор Валентин Игнатов, академичното управление на МУ-Варна, лекари, студенти и публицисти.

Ангиографът е ситуиран в ремонтирана и чудесно оборудвана зала с анестезиологична машина във варненската университетска болница, което дава опция за мултиекипна работа и осъществяване на хибридни интервенции. Общата инвестицията за новата инсталация и ремонтни действия е над 2 000 000 лева Високотехнологичният център е следващият резултат за българското опазване на здравето и обучение от отличната взаимна активност сред МУ-Варна и УМБАЛ „ Св. Марина “ и ще бъде от извънредно значение както за лекуването на пациенти от Североизточна България, по този начин и за актуалното образование на студенти, специализанти и докторанти. В центъра ще се правят всички типове инвазивни процедури под изразителен надзор, а опцията за високоскоростна видеовръзка разрешава да се показват пред студенти най-новите методики в действително време, както и да се показват клинични случаи и процедури на разнообразни научни медицински конгреси в страната и чужбина.

Новият ангиограф е единствен в страната с таванно окачване на С-рамото и 55-инчов плосък екран. Налична е и система от ехографски уред с най-модерни безжични трансдюсери, предаващи облика непосредствено на работния екран. Тази композиция дава отлична опция за осъществяване на целия набор от интервенционални процедури в човешкото тяло под изразителен надзор. Благодарение на мощния софтуерен пакет елементарно и бързо могат да се получават детайлни облици от кръвоносните съдове във всички елементи на тялото.

Новата ангиографска инсталация ще помогне за осъществяване с високо качество на необятен набор съдови и несъдови интервенции – за бързо и ефикасно лекуване на изострен исхемичен мозъчен инсулт, аневризми на мозъчните съдове и аортата, както и на атеросклеротични промени в съдовете на крайниците. Предвижда се осъществяването и на най-модерни процедури в региона на онкологията като трансартериална химиотерапия и радиофреквентна аблация на тумори на черния дроб.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР