С възпоменателни прояви, панихиди и литийни шествия в цялата страна

...
С възпоменателни прояви, панихиди и литийни шествия в цялата страна
Коментари Харесай

Фандъкова: Помогни ни Апостоле – дай ни сила и мъдрост да градим, а не да рушим!

С възпоменателни прояви, панихиди и литийни шествия в цялата страна беше маркирана 145-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

В столичния храм „ Света София “ беше отслужена Архиерейска панихида, а пред паметника на Васил Левски стартира възпоменателната гала във връзка годишнината. Литийно шествие докара формалните посетители пред паметника на Апостола. На церемонията участват президентът Румен Радев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, министри, депутати, представители на държавната и локалната власт, също представители на непознати задачи у нас и публични посетители.

В  словото си столичният кмет Йорданка Фандъкова сподели:

Да се поклоним пред Дякона и да желаяме амнистия. Прости ни Апостоле за суетата, която постоянно ни заслепява, за гордостта, поради която не виждаме положителното в другите. Прости ни, че от време на време губим и религия. Ти, който си завоюва прозвищата Левски и Апостола, постави най-здравите основи на нашето историческо събуждане и на осъзнатия блян към свободна и самостоятелна България. Направи го с думи, които жегват, които се помнят, които плашат, които въодушевяват, с каузи героични, които увличат, с неуморно кръстосване из пътищата на България. /…/ Всеки основан от Левски комитет, всяка негова стъпка по прашните пътища, всеки, приютил го български дом бележат несломимата му религия в българите, които могат да вземат свободата в ръцете си и да я заслужат. Днес всеки от нас пази собствен монумент на Левски в сърцето си.

За съграждането на отечеството са нужни задружни сили, против които не може да противостои и най-силната буря. Затова, елементарни ни Апостоле, че постоянно нашето его е тази буря, която разрушава, а не съгражда. Прости ни, че мъчително се учим и ни помогни – дай ни мощ и мъдрост да градим, а не да разрушавам, да се сплотяваме, а не да се противопоставяме, да работим за България.

Нека и през днешния ден сведем глави пред святото дело на Апостола, дело, което не стопира, дълбае в нас и прокарва пътищата на любовта ни към България. Поклон пред Апостола на българската независимост!

Възпоменателната гала стартира с песнопението „ Достойно ест “. В началото на церемонията водещата Силвия Лулчева прочете текстове за Васил Левски. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР