С възгласи Смърт за Америка хиляди иракчани се присъединиха към

...
С възгласи Смърт за Америка хиляди иракчани се присъединиха към
Коментари Харесай

Хиляди иракчани участваха в погребалната процесия на Солеймани

С възгласи " Смърт за Америка " хиляди иракчани се причислиха към погребалната върволица на поклоненията на иранския пълководец Касем Солеймани и високопоставеният боен началник Абу Махди ал-Муханди, които бяха убити при американски военни удари с дрон, предава БГНЕС

Погребалният конвой потегли към Кадимия, шиитски поклоннически квартал на Багдад, преди да се насочи към държавното управление на Зелената зона и дипломатическото звено, където би трябвало да се проведат погребенията. 

Общо 10 души - петима иракчани и петима иранци - бяха убити при американския боен удар в петък сутринта пред летището в Багдад от безпилотен дрон.

Телата на починалите бяха докарани в Кадимия, натоварени в задната част на пикапи. Ковчезите бяха обгърнати в националните знамена на починалите. Конвоят си проправи път през море от опечалени, някои от които носеха портрети на висшия водач на Иран Аятолах Али Хаменей.

В събота стартира тридневният печал, който Иран разгласи поради гибелта на Солеймани. Генералът ще бъде заровен във вторник в родния му град Керман в централен Иран.

Колона от машини, в която са били представители на шиитското опълчение е атакувана от въздуха на север от Багдад, оповестява иракският тв канал Сумария като се базира на лични източници от службите за сигурност, съобщи по-рано РИА Новости.

Според малкия екран, авиоударът е нанесен след среднощ в региона Таджи. В колите са се намирали членове на шиитското опълчение на Ирак Хашд аш Шааби. Според предварителната информация са убити най-малко петима.

По-рано през вчерашния ден при удар с дронове бяха убити няколко лидери на тази организация, дружно с ръководителя на " Кудс "  Касем Сюлеймани. Те бяха премахнати от САЩ.

Не е ясно кой е създател на сегашната интервенция, както и кои тъкмо са починалите. Някои организации към този момент оповестиха, че хипотетичната цел е била висш командващ в иракската паравоенна група „ Хашед ал Шааби ”,  а офанзивата още веднъж е на Съединени американски щати.

What we know about tonight’s strikes, according to #Iraq’s security forces:

• Taji district, north of #Baghdad,
• Convoy of 3 vehicles struck, 2 burned,
• At least 6 burned corpses found,
• Strikes took place at 1:15am local time,
• Hashd leadership targeted. pic.twitter.com/ZW2vLuWAYv

— H. Sumeri (@IraqiSecurity)

Водената от Съединени американски щати коалиция в региона обаче отхвърля да е нанасяла нов авиоудар. В Туитър тя наиса:

FACT: The Coalition @CJTFOIR did NOT conduct airstrikes near Camp Taji (north of Baghdad) in recent days.
— OIR Spokesman Col. Myles B. Caggins III (@OIRSpox) January 4, 2020
 

Всичко за рецесията сред Съединени американски щати и Иран: ТУК
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР