С ужас следим репортажите от болниците. Не защото ще умрем

...
С ужас следим репортажите от болниците. Не защото ще умрем
Коментари Харесай

Мартин Карбовски: Върни се, докторе. Човекът, който те изгони, си отива

С смут следим репортажите от лечебните заведения. Не тъй като ще умрем незабавно. А тъй като виждаме въплътена здравна неизбежност - виждаме, че няма доктори. Защото всички доктори са възрастни. В София може да не е по този начин. Но отвън София разчитат на доктори старци. Дупница, Каварна - може да те стегнат гърдите, единствено в случай че видиш достойния остарял лекар, който непосредствено споделя, че е остарял към този момент и не може да рискува себе си и жена си, с цел да лекува коронавирус. Каза го през днешния ден в новините една докторка от Стара Загора. Каза, че повече от десетилетие гледахме безмълвно по какъв начин младите доктори взимат специализация и отиват в чужбина.

Същото е и за медицинските сестри. Същото е за санитари и болногледачи по институции. Тръгнаха си хората, от които имаме потребност в този момент. Защо по този начин стана? Само докторите ли си потеглиха? Тръгна си всеки, който се беше научил да прави нещо. Да има гений, да има познания, да има бъдеще. Тръгнаха си тъй като умния човек не може да слуша нелепости от тв приемника дълго. Не може да има вяра на обещания. Не може да бъде унизен със заплатата по ниска от продавачка в магазина на немската хранителна верига. С приказки, че тука е по този начин и би трябвало да се чака и някой да се сети и за нас. С облика на Човека на върха, който не търпи рецензия и който приказва психеделични нелепости.

На върха има един човек, който с политиката си и нелепостта си, с налагането на своето единоначалие не помни да влага в доктори. Това е истината. Неговата стопанска система стигаше за няколко километра автомагистрала на година, единствено и само. Асфалт ли ще ядем, питаха го. Никой не смееше да го пита - кой ще ни лекува, отново за ястие мислехме. Сестрите стачкуваха, подиграваха им се. Младият лекар прегърна майка си и отиде да работи за пари.

Върни се, докторе.

Човекът, който те изгони си отива. Тук имаме потребност от младостта, която знае. Не единствено доктори ни трябват. Трябва ни всичкия народ, който избяга. Прости ни, Докторе, през днешния ден горчиво плачем, че вярвахме на тв приемника, вместо на очите си. Върни се, Докторе! Върни се.

Мартин Карбовски, Lentata.com
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР