С участници от 32 държави и рекорден резултат при жените

...
С участници от 32 държави и рекорден резултат при жените
Коментари Харесай

Мароканец грабна Джакпота след Маратон Варна, 3 жени бягаха под рекорда на трасето

С участници от 32 страни и рекорден резултат при дамите се отличи петото издание на Варненския маратон. Тази година той бе край на получилата голяма известност верига под " Мотото бягането като метод на живот " и тъкмо в морската столица бе избран крайният победител и печелещ огромния джакпот. Това е Юсеф Сбаи, мароканецът записа втора след триумфа си в София преди месец и с 30 точки стана неосъществим в крайното класиране. Така Сбаи получи чек за 15 000 лева, какъв брой бе крайният Джакпот след приспадане на бонусите за върховете на трасето в София и във Варна.

Стартът през днешния ден в морската столица бе даден от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. " Спазва се традицията за това емблематично за града събитие. Веригата от маратонски бягания към този момент закупи голяма известност, този спорт е най-достъпен и елементарен за упражняване, това увлича хиляди наши сънародници. Маратон Варна към този момент е част от спортния календар на страната, от календара на атлетическата общественост. Дано повече деца се възпламенят по бягането и по спорта като цяло след прояви като днешната, " съобщи министър Кралев.
 Снимка 504291
Веднага след старта се оформи група от петима африкански спортисти, които бягаха дружно над 30 км. След това се получи скъсване в челото и водачи останаха единствено Юсеф Сбаи, кениецът Дънкан Коеч и руандецът Джан Симукека, до момента в който посоченият за любимец негов съотечественик Фелисиен Лухитира не устоя и изостана. В последния километър Юсеф Сбаи наложи непостижимо за останалите движение и това му донесе успеха, наградата от 4000 лева за първото място и
джакпота като първи в крайното нареждане на веригата. В последните километри участниците трябваше да се оправят и с тестването на появилият се много мощен вятър. Среброто бе за Коеч, а Симукека за втора поредна година стана трети в морската ни столица.

При дамите станахме очевидци на най-силното съревнование по варненсоко трасе. Две състезателки - Клементине Муканданга от Руанда и Джабет Наом от Кения водеха люта борба един до друг през целия маршрут. Кенийката имаше спомагателен тласък, защото бе в борбата за Джакпота след второто си място в София, само че в последна сметка не устоя на финалния спринт на Муканданга, която усъвършенства с цели 9 минути върха на трасето.

Сребърната Наом и бронзовата Карен Ван Пройен от Белгия също бягаха по-бързо от досегашното върхово достижение.
 Снимка 504290
Най-бързи от българите бяха държавният първенец Исмаил Сенанджи - шести при мъжете с 2.23:28 ч. и класиралата се 8-а при дамите Надежда Ангелова с 3.02:49 ч. Сенанджи бе премиран и със особено обещания
бонус от уредниците, тъй като финишира под 2.25 ч.

В полумаратона успехите сграбчиха Богдан Семьонович от Украйна и Франсин Нийомуканзи от Бурунди, а в най-кратката отдалеченост на 10.5 км победиха вторият от предходната година Стоян Владков (Бъл) и добре познатата Оливера Йевтич. След финала сръбкинята съобщи, че случаят с умишленото побутване при старта на софийския маратон към този момент е зад тила й и тя гледа напред към идващите стартове и победи. Тази година Маратон Варна бе без всеобщ старт заради здравната конюнктура и епидемиологичните ограничения.

Ветераните над 45 година също бяха премирани за призови места в най-дългите бегови дистанции с по-големи
бонуси, които доближиха до 400 лева за първенците на 42.195 км. Впечатляващи бяха наградите и за спечелилите в класическия маратон - първенците и при мъжете, и при дамите си потеглиха с по 4000 лева, вицешампионите - с по 2000 лева и така нататък до наредилите се на десето място. Парични награди бяха планувани и за всички финиширали до шесто място на 21 км и на 10.5 км.Най-възрастният участник бе 74-годишен бегач на 21 км, а най-млади бяха 6-годишните Захари Захариев и Еврипидис Калоянис.

Сред връчилите премиите и поздравили призьорите бяха Коста Базитов - зам.-кметът на Варна, Анатоли Илиев - дълготраен уредник на маратонски бягания, Бончо Бонев - зам.-председател на Обединени спортни клубове " Черно море ", Даниел Дуков и Десислава Календжиева от уредниците и други Само за пет години Маратон Варна се трансформира в едно от емблематичните събития за града. И през днешния ден хиляди поданици и посетители на морската столица се събраха около трасето и в зоната на старт/финала с цел да изживеят незабравими страсти с проявата, която още веднъж бе същински празник в центъра на морската столица.

От 2018 година Варненският маратон към този момент е с лицензирано трасе и с публична отдалеченост 21 км, което още веднъж бе приветствано от множеството участници. Сертификатът бе получен от Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ) след прецизна инспекцията и разрешава резултатите да бъдат публично приети в ранглистите. За приемане на лиценза маршрутът бе леко изменен, което го направи още по-привлекателен за участниците.

Старт/финалът още веднъж бе на площад " Независимост " пред Операта, само че след прекосяването по централната пешеходна зона, трасето навлизаше в Морската градина и там се виеше по алеята около самия бряг. Така бегачите още веднъж бягаха измежду зеленината на парка, само че към този момент пред очите им бе и морският небосвод.Самото съревнование и съпътстващите го прояви се състояха при прецизно съблюдаване на здравните ограничения. Наред с това всички финиширали получиха специфичен орден за спомен от събитието.

Маратон Варна е част от утвърдилата се атлетическа верига под мотото " Бягането като метод на живот ". Поредицата от маратони започва на 30 август в в Стара Загора, по-късно продължи на 11 октомври с Wizz Air София Маратон и приключи в този момент в морската столица. Проектът е напълно съгласуван с политиката на Министерството на младежта и спорта за развиването и популяризирането на бяганията.

---------------------

ПРИЗЬОРИТЕ МАРАТОН ВАРНА 2020

42.195 км

МЪЖЕ: Юсеф Сбаи (Мар) 2.17:25 ч., Дънкан Коеч (Кен) 2.17:37, Джан

Симукека (Руанда) 2.17:51 ч.

ЖЕНИ: Клементине Муканданга (Руанда) 2.35:14 ч. - връх на трасето,

Джабет Наом (Кен) 2.35:21, Карен ван Пройен (Бел) 2.42:31 ч.

21 км

МЪЖЕ: Богдан Семьонович (Укр) 1.05:27 ч., Жан-Мари Нийомукиза (Бурунди)

1.05:41, Джоа Коеч (Кен) 1.06:20 ч.

ЖЕНИ: Франсин Нийомуканзи (Бурунди) 1.12:46 ч., Валентина Верецка (Укр)

1.14:39, Аделине Мусабюйезу (Руанда) 1.17:21 ч.

10 км

МЪЖЕ: Стоян Владков (Бъл) 33:40 мин, Павло Верецки (Укр) 33:48, Иван

Попов 34:01 мин.

ЖЕНИ: Оливера Йевтич (Сър) 37:10 мин., Маринела Нинева (Бъл) 38:49,

Силвия Георгиева (Бъл) 39:55 мин.

-----------

СПЕЧЕЛИЛИ ГОЛЕМИЯ ДЖАКПОТ В БЪЛГАРСКАТА МАРАТОНСКА ВЕРИГА:

2016 - никой не съумя да
джакпота

2017 - Рут Матебо (Кения) - с две победи и трето място в Ст. Загора

2018 - Рут Матебо (Кения) - първата с три победи в една година

2019 - Осеа Туей (Кения) - вторият с три победи в една година

2020 - Юсеф Сбаи (Мароко) - с победи в София и във Варна
 Увеличават двойно бюджета на всички спортни клубове
Увеличават двойно бюджета на всички спортни клубове

" Това не е правено от доста време и хората го правят оценка и са удовлетворени "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР