С цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на

...
С цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на
Коментари Харесай

До дни влиза в сила забраната за риболов

С цел основаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби и в сходство със Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА), министърът на земеделието и храните, в съгласие с министъра на околната среда и водите, годишно със заповед вкарва възбрана за улов на риба и други водни организми през интервала на тяхното размножаване. Забраната се вкарва за Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти. Това съобщиха от Министерство на земеделието и храните.

През актуалната 2024 година се не разрешава риболовът на карагьоз (Alosa immaculata) от 1 до 31 май в това число в българския сектор на река Дунав и на попчета (Gobiidae) от 15 април до 15 май в това число във водите на Черно море.

Забраната за лов на риба на калкан (Scophthalmus maximus) е от 15 април до 15 юни в това число. По отношение на калкана в този интервал се не разрешават с изключение на всякаква риболовна активност и прекачване, задържане на борда, разтоварване и първа продажба.

За всички останали пролетно-лятно размножаващи се риби възбраните за лов на риба са според от надморската височина на водните обекти, според интервалите, избрани в Приложение №1 от ЗРА.

Също по този начин със заповедта се удължава възбраната за улов на бяла риба (Sander lucioperca), щука (Esox lucius) и распер (Aspius aspius) в българския сектор на река Дунав до 31 май в това число, за запазване на популацията на пролетно-лятно размножаващите се шаранови, сомови и други топлолюбиви риби в реката и понижаване на прилова им.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР