С три експозиции, показващи 250 рисунки и платна на Борис

...
С три експозиции, показващи 250 рисунки и платна на Борис
Коментари Харесай

Художествената галерия във В. Търново чества 140 години от рождението на Борис Денев

С три експозиции, показващи 250 рисунки и платна на Борис Денев, художествената изложба във Велико Търново, която носи неговото име, празнува довечера 140 години от рождението на именития ни живописец, боен художник, журналист, откривател и музикант.

Енциклопедична персона, необикновен художник и откривател е бил Борис Денев, уточни при откриването на изложбата във Велико Търново Антон Стайков, заместник-председател на СБХ, и описа за изобретеното от художника крило за хвърчене: 

" 1923 година Денев фактически на летището в Божурище създава свои криле и тъкмо като Леонардо литва с тях “. 

Борис Денев е учителствал в павликенското село Иванча, където вкарва нов способ за образованието на децата по сходство на Рибния буквар на Петър Берон и през 1905 година способите му са издадени като учебник. Предстои българско издателство да го преиздаде, уточни Стайков: 

" Те считат, че 120 години по-късно, той е задоволително добър да бъде публикуван фототипно и да служи като пособие по изобразително изкуство “. 

Стотици са рисунките от фронта, които прави Борис Денев, огромна част от тях се съхраняват във Военноисторическия музей.

Голяма сбирка от картините му пази СБХ.

След 1944 година Борис Денев е заточен в трудов лагер, неразрешено му е да излиза на улицата и да рисува.

По-късно е оправдан и правата му са възобновени малко преди да почине. 

През лятото годишнината от рождението на Борис Денев ще бъде маркирана с огромна галерия в галерията на ул. " Шипка " 6 в София.

Снимки: Здравка Маслянкова

По обявата работи: Радмила Попова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР