С този бюджет образованието ще остане недофинансирано, защото се слиза

...
С този бюджет образованието ще остане недофинансирано, защото се слиза
Коментари Харесай

Ирена Анастасова: Образованието ще остане недофинансирано с новия бюджет

„ С този бюджет образованието ще остане недофинансирано, тъй като се слиза от 4.5% на 4.1% от Брутният вътрешен продукт за обучение. Стремежът е да достигнем 5% от Брутният вътрешен продукт, което е междинното за Европа, само че ние слизаме надолу – от 4,5% на 4,1%. Да, има заделени средства за увеличение на учителските заплати и за храна на децата в детските градини, само че имаме недофинансиране във висшето обучение. “ Това съобщи заместник-председателят на Българска социалистическа партия Ирена Анастасова в ефира на Българска национална телевизия.
По нейните думи има проблеми в заплащането на педагогическия личен състав в детските градини. Въпреки че през вчерашния ден Асен Василев увери, че са отпуснати 16 милиона - действително нужните са 18 милиона. И там има недофинансиране. Оставам с усещането, че за всички се дава по-малко и дано забележим какво ще се случи първото тримесечие 2024 година, тъй като съм уверена, че с тези средства ние още веднъж няма да достигнем 125% от междинната работна заплата за страната за учителските заплати ", сподели още Анастасова.
Тя бе безапелационна, че би трябвало да се гони 5% от Брутният вътрешен продукт за обучение, само че със съответните промени. „ Когато даваме пари за обучение - ние би трябвало да знаем защо го вършим. Най-големият проблем сега е качеството. Основната причина за този срив са отвратителните образователни стратегии и наличие. Ние отхвърляме децата от учебно заведение още в начален стадий. Трябва да се откри воля тези неща да се случат - смяна на образователното наличие и стратегии, смяната на методиката “, уточни националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “.
„ Сляпата съпротива мълчи или излиза от залата. Ние бяхме в залата и нашата позиция „ срещу “ се чу. Когато се трансформира главния закон на страната, би трябвало да се чуят причините на опозицията “, сподели Анастасова за конституционните промени.
Според нея доста от тези промени ще паднат в Конституционния съд. „ Няма по какъв начин в нашата Конституция да споделяме, че всеки българин с двойно поданство може да бъде депутат или министър. Това е в ущърб на националните ни ползи и националната ни сигурност “, акцентира тя.
" Историята не може да бъде сменена, без значение какви обстоятелства в историята си имаме - героични или тежки. Когато нямаме памет за това, което се е случило, доста елементарно можем да го повторим “, сподели още Ирена Анастасова. Тя напомни, че съгласно решението на съда рушенето на Паметника на Съветската войска е нелегално, а в него се показва, че не се знае къде ще се реалокира паметникът, какъв ремонт ще му бъде осъществен.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР