С тематична музикално-поетична и фолклорна програма официално бяха открити Ботевите

...
С тематична музикално-поетична и фолклорна програма официално бяха открити Ботевите
Коментари Харесай

Празнична програма, венци и тържествена заря-проверка за Деня на Ботев в Лютиброд

С тематична музикално-поетична и фолклорна стратегия публично бяха открити Ботевите тържества 2022 в Лютиброд. Да почетат паметта на Христо Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България вечерта на 2 юни на площада при моста на река Искър се събраха поданици и посетители на мездренското село. Гости на тържеството бяха кметът на общината Иван Аспарухов и заместник-кметът Нели Минева.

 Кметът на община мездра инж. Иван Аспарухов Кметът на община мездра инж. Иван Аспарухов Източник: Община Мездра
" Вечна популярност на героите, отдали живота си за свободата на нашата Родина!, сподели в словото си, отдадено на 146-ата годишнина от подвига на Ботевата чета, кметският наместник на Лютиброд Иван Коцев. Нека в този ярък ден да отворим сърцата си, дано изпитаме насладата да бъдем едно цяло, една общественост, която милее за родния си край, знае по какъв начин да се грижи за своето развиване и не се колебае да вложи всичките си качества, воля и неизменност, с цел да пребъде! "

 Паметникът на Христо Ботев в Лютиброд Паметникът на Христо Ботев в Лютиброд Източник: Община Мездра
Празничната стратегия откри Женският национален хор при НЧ " Колката " с началник Кръстю Стефанов, който извърши песните " Тих бял Дунав ", " Жив е той, жив е! " и " Майка България ". Аплодисментите на публиката заслужиха младите музикални гении от Сдружение " Новото потомство на гениите " с началник Тони Яшова - Ева Христова, Тереза Стоянова и Данита Павлова, за въодушевените си осъществявания на песните " Родна земя ", " Майко България " и " Жив е той, жив е! ", както и Габриела Павлова, която рецитира стихотворението " Пътеката на Ботев ".

 Честване на 2 юни в село Лютиброд Честване на 2 юни в село Лютиброд Източник: Община Мездра
Поетичният рецитал допълниха стихотворенията " Той не умира ", " Радецки " и " България " в осъществяване на локалните рецитатори Виолета Илиева, Кръстинка Караджова и Иван Велчев. За край на сцената се изяви Средношколският танцов състав при НЧ " Просвета 1925 " - Мездра с началник Владислав Петров, който извърши танците " Копаница " и " По гроздобер ".

 Заря Заря Източник: Zonanews
С едноминутно безмълвие и рухване на колене присъстващите отдадоха респект към хилядите знайни и незнайни герои, отдали живота си за националното избавление и обединяване на Отечеството. Сред тях са повече от 30 лютибродчани, починали в Балканската война 1912-1913 година, Първата международна война 1915-1918 година и Втората международна война 1939-1945 година Венци на благодарност пред бюст-паметника на Христо Ботев бяха поднесени от името на община Мездра, Кметство Лютиброд и НЧ " Колката ".

Възпоменателнaта демонстрация приключи с тържествена заря-проверка, която озари небето над Врачанския Балкан.
Днес от 11:00 часа в местността " Рашов дол " ще бъде отслужена заупокойна молитва за починалите на това свято място през бунтовната пролет на 1876 година Ботеви четници, предвождани от Георги Апостолов и ще се състои обичайна възстановка на последното стълкновение на оживелите въстаници с турския войник, черкези и башибозуци.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР