С тържествено заседание на Общинския съвет в 10 часа започва

...
С тържествено заседание на Общинския съвет в 10 часа започва
Коментари Харесай

Плевен чества празника си

С тържествено съвещание на Общинския съвет в 10 часа стартира отбелязването на празника на Плевен - 15 май. Заслужили създатели, спортисти и треньори ще бъдат удостоени със званието " Почетен жител ".

Изборът на датата  15 май е обвързван с Пролетния плевенски панаир, който започвал в третия понеделник на месец май. Според историците през 30-те години на XX век този  панаир е бил без конкуренция в страната по своите мащаби и стопанска значителност и едно от най-големите стопански събития в града. На повърхност от 30 декара са предложили своята стока търговци и от чужбина, в това число Гърция, Турция, Египет, Испания.

От 2001 година празникът на Плевен има други измерения - празненство на духа и културата, на обичта към родния град, която събира хора от разнообразни генерации в най-хубавия месец на годината.

Със Званието „ Почетен жител на Община Плевен “ ще бъдат удостоени: Ивет Горанова - Олимпийски първенец по карате от летните олимпийски игри в Токио 2020 г.; Стойка Кръстева - Олимпийски първенец по бокс от летните олимпийски игри в Токио 2020 г.; Ангел Ленков - треньор по карате, който изведе Ивет Горанова до олимпийския връх и има безспорен принос в развиването и одобряването на плевенската школа по карате; Борислав Георгиев - треньор по бокс, чиято заслуга е Стойка Кръстева да покори олимпийския връх в Токио; Русалин Русалинов - вицепрезидент на Българската национална федерация по карате и президент на Карате клуб „ Петромакс “ - Плевен, Калин Донков - бележит публицист, стихотворец и журналист, роден в Плевен.

Час по-късно -  от 11 часа е тържественият обред на площад „ Възраждане “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР