С тържествено полагане на венци и цветя пред символичния мавзолей

...
С тържествено полагане на венци и цветя пред символичния мавзолей
Коментари Харесай

Варна отбеляза 573 години от Битката на народите

С тържествено полагане на венци и цветя пред символичния пантеон на Крал Владислав III Ягело в парк-музей на бойната дружба "Владислав Варненчик ", Варна уважи паметта на средновековния военачалник и на всички починали воини в последния кръстоносен поход на Стария континент през 1444 година. Цветя бяха положени и пред паметника на Янош Хуняди, а свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва. На формалната гала участваха зам.-кметът Пейчо Пейчев, зам.-областният шеф Илиян Карагьозов, зам.-началникът на щаба на Военноморски сили кап. I сан Венцеслав Димитров, ръководителят на Общинския съвет Тодор Балабанов, районни кметове, жители. Слово изнесе домакинът Марин Костов, шеф на парк-музей на бойната дружба 1444 "Владислав Варненчик ".
По случай годишнината бе открита изложбата " Средновековно оръжие от похода на крал Владислав III Ягело " в постройката на музея, с която гостува РИМ - Добрич. Посетителите ще могат да видят типични за XV век оръжия като гросмесери (дълги ножове), боздугани, меч и извънредно рядката за нашите земи алебарда. Изложбата ще остане експонирана в музея до 7-ми декември.

На 11-ти ноември (събота) от 14.00 часа музейният екип и Сдружение за исторически възстановки " Чигот " ще пренесат посетителите в отминалата средновековна ера посредством възстановка на боен лагер. В съботния следобяд гостите на музея ще могат да прегледат дрехи и въоръжение от епохата на крал Владислав, да тестват уменията си в стрелбата с лък и да вземат участие в средновековни спортни игри.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР