С тържествен камбанен звън, с духовна радост и вълнение снощи

...
С тържествен камбанен звън, с духовна радост и вълнение снощи
Коментари Харесай

Врачани посрещнаха чудотворната икона на Света Богородица

С церемониален камбанен звън, с духовна наслада и неспокойствие нощес врачани посрещнаха чудотворната икона на Света Богородица “Одигитрия Байталска”. Врачанският митрополит Григорий, свещеници от епархията и миряни излязоха пред митрополитския храм “Св. Николай Мирликийски” и с църковни песнопения посрещнаха светинята. Поклонението пред чудотворния лик на Божията майка стартира незабавно след внасянето й в храма, в който бе отслужена празнична вечерня, управлявана от владиката.
“Днес, в навечерието на летния празник на св. Николай Мирликийски, ние имаме двойна наслада, тъй като при нас дойде чудотворният облик на Света Богородица. Наистина доста са чудотворните облици на Света Богородица по цялата земя. От нейния вълшебен облик струи духовна светлина, нейният облик изцелява доста и разнообразни заболявания, нейният вълшебен облик утешава всички, които са в беди, в скърби и търсят Майката Божия за помощница и утешителница. И тя постоянно се притичва на помощ и утешава тогава, когато с религия пристъпваме към нейния облик и насочваме своите молебствия към нея. Та нали Сам Господ, когато беше на Голгота разпънат на кръста повери целия човешки жанр на нея и я направи майка на всички индивиди, като сподели на свети Йоан Богослов – “Ето майка ти”, а на нея – “Ето сина ти”. Така Той направи Майката Божия майка на всички индивиди. И оттогава до през днешния ден тя има дръзновението да се застъпва за нас пред Господа” – сподели в словото си след края на вечернята Врачанският митрополит Григорий.
Днес в 9 часа в митрополитския храм “Св. Николай Мирликийски” стартира празничната света литургия, водена от владиката в съслужение със свещеници от Враца. На този ден се празнува преместването на мощите на св. Николай и народът ни го назовава още летен Никулден. Поклонението пред чудотворната икона на Света Богородица ще продължи и през днешния ден, и във всички дни до неделя – 13 май. През цялото време иконата на Божията Майка ще остане в храма “Св. Николай Мирликийски” във Враца. Църквата се намира над централния градски площад “Христо Ботев”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР