Вчера, 16 май, почетният гражданин на Враца и единственият жив

...
Вчера, 16 май, почетният гражданин на Враца и единственият жив
Коментари Харесай

Последният ветеран от Втората световна война от Враца навърши 100 години /снимки/

Вчера, 16 май, почетният жител на Враца и единственият жив деец от войната от региона Кирил Христов, навърши 100 години.
По мотив юбилея представители на Военно окръжие, формирование 54990, членове на СВВ и чиновници от Военния клуб му засвидетелстваха почитание и респект като го посетиха в дома му.  
Началникът на ВО II степен – Враца подп. Илиян Илиев връчи „ Плакет на Централно военно окръжие “, приветствен адрес от името на кмета Калин Каменов и от началника на Централно военно окръжие, както  и персонално от свое име.
О.з.м-р Лъчезар Генов – ръководител на Областния съюз на ветераните от войните, връчи плакет от министъра на защитата и грамота от ръководителя на Централния директорски съюз на ветераните от войните, както портрет на Христо Ботев и българското знаме. 
Командирът на военно формирование 54990 – Враца подп. Симеон Гаджев връчи „ Плакет на 10 механизиран батальон “ и приветствен адрес от името на всички военнослужещи от гарнизон Враца.
Поздравителен адрес и букет цветя беше връчен и от Валя Паскова от Военния клуб.
Офицерът от запаса Кирил Крумов Христов е роден на 16 май 1924 година във Враца. Участвал е във Втората международна война като е заемал длъжността „ Взводен пълководец “. Завършва първия випуск на машинния факултет и е първият български машинен инженер на Северозападна България. Като учител в Техникума по механотехника е обучил повече от 10 хиляди възпитаници и курсисти. Автор е на 12 изобретения и 100 рационализации, както и на 4 учебника за междинните механически учебни заведения. Той е първият врачански играч по лекоатлетически десетобой /1945 – 1950 г./, създател е на първата боксова школа във Враца през 1951 година. Ръководител е на първата научна експедиция за проучване на пещерата " Леденика " през 1952 година. Издал е две стихосбирки. През 2004 година е почетен със звание “Почетен жител на Враца “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР