С резолюция на Общото събрание на ООН датата 19 ноември

...
С резолюция на Общото събрание на ООН датата 19 ноември
Коментари Харесай

Днес е Световният ден на тоалетната

С резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации датата 19 ноември е оповестена за Световен ден на тоалетната, който е предназначен да концентрира вниманието върху проблемите на хората, които нямат достъп до санитарно-технически средства.

Инициативата беше стартирана и одобрена на извършената през 2001 година в Сингапур Международна конференция, отдадена на тази тематика. На 19 ноември беше взето решение за основаването на Световната организация на тоалетната, оповестява ТАСС.

Всяка година Денят на тоалетната е отдаден на дадена тематика. През 2019 година мотото е "Да не изоставяме никого ", като концепцията е никой да не бъде лишен от достъп до безвредни тоалетни.

От Организация на обединените нации означават, че близо 60% от международното население /около 4,2 милиарда души/ или нямат тоалетни у дома, или че те не са оборудвани с канализация. Достъп до съществени санитарни условия имат 74% от популацията на Земята /5,5 милиарда души/.

Псували съветска туристка за 1 лев такса "тоалетна " в Стария Несебър

В международен мащаб към 80% от фекалните води попадат назад в екосистемите без каквато и да било обработка или вторично потребление. Едва 39% от световното население /около 2,9 милиарда души/ са обезпечени с съответното санитарно обслужване, при което фекалните води подлежат на безвредна обработка.

По данни на Организация на обединените нации подобряването на санитарното обслужване дружно с обезпечаването на безвредна питейна вода, може да предотврати в планетарен мащаб всяка година към 842 хиляди смъртни случая.

Една трета от учебните заведения по света не са оборудвани с тоалетни. Около 900 милиона възпитаници нямат опция даже да си измият ръцете, след използването на тоалетна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР