С решения на парче няма как да се решат проблемите

...
С решения на парче няма как да се решат проблемите
Коментари Харесай

Георги Свиленски: БДЖ има нужда от дългосрочна стратегия

С решения на парче няма по какъв начин да се решат проблемите на БДЖ, разяснява Свиленски

“Да възложим на Министерството на превоза, на БДЖ и на НКЖИ да разработят дълготрайна тактика, върху която българският парламент да се произнесе. Да има няколко разновидността - оптимистичен, скептичен - и народните представители да решат. След което всички държавни управления, без значение дали са служебни или не, да извършват тази тактика в идващите най-малко 10 години. Защото с решения на парче няма по какъв начин да се решат проблемите на БДЖ. ” Това предложи ръководителят на Комисията по превоз и известия и заместник-председател на парламентарната група на “БСП за България ” Георги Свиленски по време на чуването на служебния транспортен министър Христо Алексиев в парламентарната комисия, оповестиха от пресцентъра на партията.

Изслушването, извършено по самодейност на Свиленски, бе във връзка със зачестилите произшествия с преносимия железопътен състав, положението на железопътната инфраструктура и готовността на БДЖ за осъществяване на пътнически транспорти в изискванията на либерализиран железопътен пазар след 2024 година

“Много години ни беше обяснявано по какъв начин се поставят старания от всички държавни управления обратно във времето за излекуване на БДЖ. Как с намаляването на отговорностите, БДЖ ще се възроди и ще има едно ярко бъдеще за развиването на железопътния превоз. Тогава споделих: “Да, вие ще намалите отговорностите, БДЖ няма да има отговорности, само че България няма да има железници ”. И през днешния ден всички можем да се убедим, че сме почти в тази обстановка. Имаме БДЖ без аварийни елементи, без локомотиви, 376 вакантни длъжности, а може би няма и претенденти за тях, за закъсненията няма да приказвам, запалванията са 28, те ще стават доста повече. Складовете са празни. Това е положението след толкоз години по този метод на ръководство на българските железници ”, съобщи Свиленски.

По неговите думи сега няма никакво значение дали ще има постоянно държавно управление, или няма да има. “Всеки един от нас е задължен, със своите задължения, да постави напъните за това да спасим БДЖ, тъй като след 3 или след 6 месеца ще бъде още по-късно ”, акцентира Георги Свиленски.

Народният представител от “БСП за България ” и член на транспортната комисия Борислав Гуцанов уточни множеството произшествия напоследък, свързани с железници: “На 4 януари – дефектирали силови кабели, пожар трен Варна-София; 26 декември – трен дерайлира на Централна гара София; 3 ноември – запалването на влака София-Варна, отърва се по едно безусловно щастливо стичане на събитията и добра реакция и на личния състав на влака, машинистите, и на пожарникаря, който беше във вагоните като елементарен пътник; 23 септември – щета в контактната мрежа на Централната гара; София-Драгоман - още веднъж повреда; септември - пожар във вагон на пътническия трен на гарата в Монтана. И това са единствено най-фрапиращите случаи от последните два месеца и половина - три. Уважаеми сътрудници, това е отвън всевъзможен коментар. ”

Той посочи, че за това не е отговорно само настоящето управление, само че посочи: “Господин министър, Вие от 15 години сте в тази система. Не може да се приказва, че едвам в този момент се запознавате с проблемите, без значение дали сте били в НКЖИ или в другите системи. ”

“Нужно ли е да стане някоя огромна повреда с човешки жертви, с цел да се вземат ограничения? ”, попита Гуцанов.

“Застрашено ли е присъединяване на БДЖ в публичната поръчка за публичната услуга, има ли учредения за терзание и застрашени ли са средствата от Плана за възобновяване и резистентност, в случай че има закъснение с процедурите по закупуване на преносимия състав? ”, попита още Георги Свиленски.

“Трябва да вложим всички старания преносимият състав да остане в БДЖ, не да купим, да дадем хубавите линии на частния транспортьор и да му дадем и новите влакове, а БДЖ да остане с изгорелите локомотиви, които няма да бъдат и ремонтирани, а ще стоят за скрап и без личен състав. Така че в действителност дано насочим задачата в тази посока - избавяне и подсилване на държавните железници ", сподели в умозаключение Свиленски по отношение на идното либерализиране на железопътния пазар.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР