С решение на правителството са гласувани промени в Наказателно-процесуалния кодекс

...
С решение на правителството са гласувани промени в Наказателно-процесуалния кодекс
Коментари Харесай

Служебното правителство одобри промени, свързани с наказателната отговорност на Главния прокурор

С решение на държавното управление са гласувани промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се дава опция за търсене на наказателната отговорност на Главния прокурор. Министърът на правораздаването Крум Зарков обясни по какъв начин ще работи бъдещият механизъм.

 

Според Зарков прокурорът, който ще има право да проверява дейностите на Главния прокурор: " ще бъде назначаван за прокурор във ВКП и ще се дефинират на инцидентен принцип от лист, авансово утвърден от Общото заседание наказателна гилдия от Върховен касационен съд, в случай че е дал преди този момент единодушие за това. "

 

Министърът на правораздаването уточни, че ще се вкара и вътрешен прокурорски надзор върху дейностите на тозипрокурор, който ще бъде реализиран от различен углавен арбитър от  Върховния съд, който " ще извършва длъжността зам.-главен прокурор и ще бъде избиран по същия ред, само че откакто има към този момент повдигнато обвиняване ", добави Зарков.

 

Правителството залага и ограничения за повишение на отчетността на Главния прокурор. Предвижда се с измененията в закона за правосъдната власт да се понижи от 17 на 13 гласа на болшинството в Пленума на Висшия правосъден съвет, което е належащо за предварителното освобождение или краткотрайно премахване от служба на Главния прокурор, както и за неговия избор. 

Правосъдният министър уточни, че с този закон, който съдържащ механизъм за следствие на Главния прокурор, само че и значими ограничения, които подсигуряват в по-голяма степен отбраната правата на потърпевшите от закононарушения, както и общата успеваемост на наказателното произвеждане, страната ни ще отговори на над 70 неоправдателни решения, за които сме били осъждани от Европейския съд за правата на индивида.

 

Зарков уточни, че от през днешния ден на ход са народните представители, защото законът ще бъде " импортиран в сходство с по този начин взетото решение ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР