Бившите пленници са разменени за 75 руски войници, твърди РИА

...
Бившите пленници са разменени за 75 руски войници, твърди РИА
Коментари Харесай

75 украинци се върнаха от руски плен, сред тях - герои от остров ...

Бившите пленници са разменени за 75 съветски бойци, твърди РИА Новости, като се базира на Министерството на защитата на страната.

„ През цялото това време не сме спирали да работим нито за ден, с цел да върнем всички вкъщи от съветски плен “, съобщи Зеленски.

 

„ Ние помним за всеки човек. Полагаме всички старания, с цел да намерим всеки един от нашите хора. Благодарен съм на екипа, виновен за обмена “.

 

Освободените пленници включват 70 мъже и пет дами, в това число 19 бранители на остров Змийний, 14 чиновници, които са защитавали атомната електроцентрала в Чернобил и 10 бранители на Мариупол и Азовстал, заяви Координационният щаб за отнасяне на военнопленници.

 

Украинците са били пленени в областите Харков, Киев, Херсон, Донецк, Луганск, Запорожие и Суми, написа " Українська истина ".

.

За среща на майка военнопленничка и нейния наследник, които не са се виждали повече от две години, заяви комисарят на украинския парламент по правата на индивида Дмитрий Любинец..

 

„ Днес, по време на размяната, едно момче на име Дмитро се срещна с майка си, която се е върнала вкъщи от плен. Жената е била пленена в „ Азовстал “, а в този момент прегръща сина си за първи път от доста време насам!. Това беше същински подарък за Дмитро, защото на 24 май момчето имаше рожден ден. И той, и майка му са преизпълнени с страсти “.

 

Омбудсманът отбелязва, че по-рано момчето е било върнато от плен от Службата на омбудсмана от краткотрайно окупираната територия на Украйна. „ Що се отнася до майката на момчето, руснаците са желали нелегално да я осъдят “, написа Любинец.

 



 

Това е 52-та замяна на пленници от началото на пълномащабната война. Към 31 май от съветски плен са освободени 3210 украински бойци, оповестиха от щаба.

.

 

Сред военнопленниците, които Украйна съумя да върне в границите на 52-рия продан, е и 24-годишната следователка от Националната полиция Мариана Чечелюк от Мариупол, която виждате на фотографията. Тя е била в плен повече от две години. След началото на пълномащабната инвазия момичето и по-малката ѝ сестра се криели от обстрела на съветските военни в стените на „ Азовстал “. След евакуацията на цивилното население от завода сестрите са разграничени в съветски филтрационен лагер.

 

Окупаторите, които научават за специалността на Мариана, я водят в центъра за задържане в Донецк. По-късно е държана в колония в Оленовка, а по-късно в затвори в Таганрог и Мариупол, написа " Життя ".

„ Опитаха се да превлекат щерка ми на съветска страна както със сладки обещания за огромна заплата, по този начин и със заплашване. Но тя отхвърли ", споделя майката на Мариана Наталия Чечелюк. По думите на майка ѝ в плен Мариана е претърпяла доста мъчения - гладувала е, бита и измъчвана по други способи. Заради изискванията на задържане здравето на момичето се влошило: респираторните болести и болките в гърлото се трансформирали в хронична форма на бронхит.

 

Координационният щаб за отнасяне на военнопленници разгласява видеозапис на първите минути на родна земя на бойците, завърнали се от съветски плен. На него се вижда по какъв начин разплаканата Мариана се обажда на майка си.

 



 

Щабът благодари на Обединените арабски емирства за ролята им в улеснението на последната замяна.

Зеленски уточни възможен продан на военнопленници „ всички за всички “ като една от концепциите, които ще бъдат разисквани по време на идната международна среща на върха за мир в Швейцария през юни, съобщи " Kyiv Independent ".

 

По-рано бе обявено, че размяната на пленници се е състояла на 8 февруари, като 100 украински военнопленници са били освободени от съветски плен.

 

Преди това, на 3 януари, в границите на най-голямата замяна на пленници от началото на пълномащабната инвазия на Русия.

 

ФрогНюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР