С рекордно висока избирателна активност жителите на Иракски Кюрдистан казаха

...
С рекордно висока избирателна активност жителите на Иракски Кюрдистан казаха
Коментари Харесай

Иракски Кюрдистан каза да на своята независимост

С рекордно висока изборна интензивност жителите на Иракски Кюрдистан споделиха " да " на своята самостоятелност. 90% от гласувалите пожелаха полуавтономнaта област да се отдели от Ирак. Правителството в Багдад преглежда референдума като нелегитимен, а Турция насочи остри рецензии и закани за военна интервенция, в случай че бъде належащо.


Празненствата по улиците на Ербил продължиха цяла нощ. 72% от кюрдите отидоха до изборните секции. Повече от 90% пожелаха Иракски Кюрдистан да бъде самостоятелна страна. Референдумът не е обвързващ, водачът на кюрдите Масуд Барзани съобщи, че задачата е този избор да даде ход на договаряния сред неговото държавно управление и това в Багдад за разединение на района. Иракския министър председател Хайдар ал Абади обаче, е безапелационен - договаряния с Барзани няма да има.

Спорният рефередум провокира спорни реакции по света. Съединените щати показаха " надълбоко отчаяние ". Според тях, това е стъпка към увеличение на неустойчивостта в района. Говорителят на съветския президент съобщи, че Москва поддържа териториалната целокупност на страните в района. Владимир Путин и турският му сътрудник Ердоган са разискали референдума в телефонен диалог. Турция продължава да е измежду най-яростните съперници на основаването на кюрдска страна. Опасенията на Анкара са, че е допустимо да се засилят сепаратистките настроения измежду кюрдите на нейна територия. Турският президент предизвести, че е податлив да прибегне до всевъзможни ограничения - от стопански наказания, до въздушни и сухопътни военни интервенции.
Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Ще схванат защо приказваме, когато стартираме използването на наказания. Когато затворим петролопровода и спрем камионите с хранителни доставки. Не чакахме кюрдското държавно управление да организира референдума, само че ето, че го направиха и то без да се съгласуват с никого и без да получат поддръжка. Това е изменничество. Турция има задоволително мощ и капацитет, с цел да се оправи с сходна опасност. Искаме този въпрос да бъде решен по кротичък метод, само че в случай че това се окаже невероятно, няма да се поколебаем да действаме със мощ.
В столицата на Иракски Кюрдистан, животът продължава обикновено. Вероятността за военна атака от Анкара обаче, въпреки всичко е тематика на диалог измежду локалните.
Али Кадер, гражданин на Eрбил: Турция постоянно е била враждебно настроена. Ако бъдем единни, нейните закани ще си останат тъкмо това - закани. Това важи и за Иран. Тези страни се интересуват единствено от вътрешната си политика, не ги интересува какво се случва тук при нас. Сега има референдум тук, само че скоро кюрдите на тяхната територия също се се надигнат. Захир Тахир, гражданин на Eрбил: Не ни е боязън от заканите на Иран, Турция и Ирак. Ако ние - кюрдите сме единни, няма за какво да се опасяваме от който и да е, в случай че имаме поддръжката на Съединените щати и другите западни страни.
Кюрдите са четвъртата най-многобройна етническа група в Близкия изток и в никакъв случай не са имали своя страна. В Ирак те са сред 15 и 20% от популацията или малко над 5 млн. души.

От 91-ва година Иракски Кюрдистан се води самостоятелна територия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР