Молдовският парламент прие декларация, в която осъжда инвазията на Русия

...
Молдовският парламент прие декларация, в която осъжда инвазията на Русия
Коментари Харесай

Парламентът в Молдова: Политиките на Русия спрямо Украйна са геноцид

Молдовският парламент одобри декларация, в която осъжда нашествието на Русия в Украйна като геноцид, заяви „ Киев индипендънт “. Определението за геноцид е основано на насилствената депортация на украински деца. Според базата данни " Деца на войната " на украинското държавно управление е доказано, че минимум 19 500 украински деца са отвлечени от Русия от началото на пълномащабното й навлизане в Украйна, а по-малко от 400 са върнати вкъщи.

60 депутати, в това число 59 от ръководещата Партия на действието и солидарността (ПАС), гласоподаваха в поддръжка на декларацията. Партиите, които имат тесни връзки с Москва, отхвърлиха да вземат участие в гласуването.

" С тази резолюция Народното събрание на Република Молдова декларира, че отричането на съществуването на украинската нация, както и всички нечовешки политики, провеждани от Руската федерация против децата на Украйна, попадат в обсега на определението за геноцид, обещано от Конвенцията за попречване и наказване на закононарушението геноцид ", съобщи заместник-председателят на молдовския парламент Дойна Герман. Регина Апостолова, народен представител от опозиционната партия " Сор ", упрекна Партията на действието и солидарността на президента Мая Санду в " двойни стандарти ", като съобщи, че Камарата би трябвало да осъди и страданията на децата в някогашна Югославия.

Депутатът Раду Мариан от ПАС отхвърли възраженията на опозицията. " Те украинците са наши съседи. Хиляди украински деца, деца бежанци, са настанени тук в Молдова ", сподели Мариан.

Международният углавен съд (МНС) издаде заповед за арест на съветския президентски комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова и на съветския президент Владимир Путин на 17 март 2023 година поради депортирането на украински деца. 123-те страни членки на МНС са длъжни да арестуват Путин, в случай че той стъпи на тяхна територия. По-рано Путин похвали Лвова-Белова за работата ѝ по надзора на депортирането на украински деца, представяйки го като по този начин нареченото " филантропично изпитание " за " отбрана на съветските жители ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР