С рекорден бюджет от близо 2,6 млрд. лв. за инвестиции

...
С рекорден бюджет от близо 2,6 млрд. лв. за инвестиции
Коментари Харесай

Рекорден бюджет от близо 2,6 млрд. лв. за инвестиции за МРРБ през тази година

С рекорден бюджет от близо 2,6 милиарда лева за вложения ще разполага Министерството на районното развиване и благоустройството през тази година. Сумата бе дефинитивно утвърдена от Народното събрание с приемането на Държавния бюджет за 2022 година. За съпоставяне през 2021 година сумата е била съвсем три пъти по-ниска - 911 млн. лева

Близо 2,5 милиарда са за републиканските пътища. През предходната година утвърдената в държавния бюджет сума за пътната организация е била три пъти по-малко.

Допълнителни 1,6 милиарда лева ще бъдат вложени за главен ремонт и създаване на републиканска пътна мрежа.

Според плановете 1,200 милиарда лева ще се влагат за настоящ ремонт и поддържане на близо 20-те хиляди километра републиканска пътна мрежа на фона на пет пъти по-малко средства през предходната година. Със сумата ще бъдат обезпечени дейностите по настоящо и зимно поддържане. Ще се влага и в ограничения за повишение на сигурността в сектори с централизация на пътнотранспортни катастрофи.

Близо 1,100 милиарда лева ще бъдат финансовите разноски на пътната организация за тази година. Допълнителните средства ще се вложат в възстановяване положението на обекти като тунелите „ Топли дол “ и „ Правешки ханове “ на автомагистрала „ Хемус “, както и „ Траянови врата “ на автомагистрала „ Тракия “, пътни кръстовища и виадукт на автомагистрала „ Тракия “. Ще бъде построена шумозащитна стена на автомагистрала „ Струма “ край пернишкия квартал „ Църква “.

Парите за ново строителство на пътища отиват в доизграждането на автомагистрала „ Европа “, лотове от автомагистрала " Струма " и тунела „ Железница “, автомагистралата „ Русе - Велико Търново “.

И още - доизграждане обходния път на Чепеларе, западния обход на Пазарджик. За финансиране са планувани секторът на „ Струма “ през Кресненското дефиле, в случай че се удостовери определеният вид на трасе с влязлата в действие Оценка за влияние върху околната среда, както и за проектирането на тунела под връх Шипка. Средствата са планувани в бюджета, защото програмата „ Транспортна съгласуваност “ за новия интервал към момента не е утвърдена от Брюксел.

За първи път в последните три години се залагат и средства за унищожаване на нелегално строителство по бюджета на ДНСК, оповестяват от Министерството на районното развиване.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР