С редакцията на Plovdiv24.bg се свърза Елеонора Хаджиниколова, художник. Ето

...
С редакцията на Plovdiv24.bg се свърза Елеонора Хаджиниколова, художник. Ето
Коментари Харесай

Четири различни пана заминаха за четири училища в България

С редакцията на Plovdiv24.bg се свърза Елеонора Хаджиниколова, художник. Ето какво ни описа тя: " Аз пребивавам и работя в Пазарджик. Завършила съм Национална художествена гимназия " Цанко Лавренов " в Пловдив и по-късно Национална художествена академия в София, компетентност " Стенопис ". Рисувам фрески, картини, икони.

Пиша Ви във връзка културно събитие, което се състоя в четири учебни заведения в България.

През октомври 2021 г. се откри нова стратегия " Творчески начинания “ на Национален фонд " Култура “. Програмата целеше да финансира планове на създатели в България във връзка продължаването на епидемиологичната конюнктура в страната. Спрямо условията на програмата измислих и сформирах собствен план, с който аплайвах. Нарекох го " Наследство “. Проектът ми беше утвърден и се осъществя с помощта на финансовата поддръжка на Национален фонд " Култура “. 

Моят план " Наследство “, назовавам го още " Пъзел-Игра “

Представлява измислянето и рисуването на 4+1 пана, с размери 100 см/100 см (105 см/ 105 см е основата), които съставляват 21 дребни картини, в пано, които се подреждат на текстилна основа. Четирите пана са с разнообразни нарисувани тематики. Темите дават отговор на образователният материал надлежно за 3-ти, 4-ти, 5-ти и 8-ми клас. Тези пана са предопределени за четири учебни заведения в България, а петото е за Българско неделно учебно заведение. Паната са предопределени за игра, за открити уроци, за договаряния на теоретичен образователен материал. Паната ще се подреждат неведнъж и безграничен брой години отсега нататък.

Докато съставях плана си, още преди да аплайвам с него, помолих шефовете на учебните заведения да ме свържат с по един учител от учебно заведение, който изберат по своя преценка. След като планът ми беше утвърден за финансиране, аз от самото начало работех с тези четирима преподаватели, като даже господин Николай Панчев, учителят от СУ " Любен Каравелов “ в Пловдив, пожела самичък да измисли всичките 21 въпроса към 21 дребни картини в паното за 3-ти клас.

Четирите разнообразни пана отпътуваха за четирите учебни заведения в България: паното за 4 клас е в ОУ " Любен Каравелов “ в Пазарджик с шеф госпожа Димова и преподавател госпожа Тодорка Грозданова; паното за 3 клас е в СУ " Любен Каравелов “ в Пловдив с шеф госпожа Щерева и преподавател господин Николай Панчев; паното за 5 клас е в ОУ " Христо Ботев “ в Мездра с шеф господин Иванчев и преподавател госпожа Ралица Ангелова; и паното за 8 клас е в Професионална гимназия по дървообработване " Иван Вазов “ във Велинград с шеф госпожа Рускова и преподавател господин Альоша Кадьов.

Петото пано ще отпътува за българско неделно учебно заведение " Орфей “ в Линц, в Австрия. Темите на неговите рисунки дават отговор на образователният материал, който се учи в 3-ти клас. Така ще може да бъде подреждано и от третокласници и от четвъртокласници. Пишейки плана си имах концепция да изпратя и пето пано отвън границите на България в Българско Неделно учебно заведение. Не знаех кое да бъде това учебно заведение и когато потърсих в Интернет и отворих един огромен лист с Български неделни учебни заведения видях, че има учебно заведение, което е наречено " Орфей “. Това незабавно дефинира учебното заведение от единствено себе си – Темата " Орфей “ е застъпена в плановете ми за пана, които смятах да обрисувам.

Рисунките по дребните картини, които съдържа всяко едно пано, обгръщат информация по отношение на материалното и нематериалното културно завещание на България: Шевици, Кукери, Орфей, Първият парен локомотив в България, Герб на Княжество България, Емблемите на трите Национални парка, Великденски яйца, Коледни играчки, Коледен самун, Образ на цар Симеон, Юрта, Глаголица, Кирилица, предмети от Панагюрско богатство, предмети от Рогозенско богатство, предмети от Вълчитрънско богатство, Старата поща в Пазарджик, Възрожденски къщи, Заглавни украсени букви, Страница от Рибния буквар, Защитени Животни и Защитени Растения в България и други

Описание на паната:

Всяко пано от Пъзелът-Игра " Наследство “ съдържа по 21 броя дребни картини, които се подреждат върху текстилна основа. Малките картини имат неправилни разнообразни форми. Текстилната основа с размери 105 см/ 105 см се слага хоризонтално (на огромна маса, в стая на пода, на двора, на тревата). Всяка дребна картина има номер. Малките картини се съхраняват в торби от памучен плат, които съм ушила. На всяка торбичка има номер. За всяка дребна картина има въпрос, среща се вътре във всяка торбичка, който учителят би трябвало да прочете, а учениците да отговорят. Малката картина не трябва да бъде изваждана от торбата и поставяна на основата, до момента в който учителят не получи отговор от учениците.

Може ученикът, който е познал отговора – той да извади дребната картина и да я сложи на основата. Но единствено учителят би трябвало да изважда въпросите. Темите на дребните картини са материалното и нематериално завещание на България. Материал от учебниците Човек и Общество за 3,4 клас и от История и Цивилизации - 5 клас. Подреждането на паното може да се употребява за открити уроци, интегрирани уроци, договаряния при започване на годината, или за развлечение и почивка, в края на образователната година. Т.е. когато и да е на образователната година.

Пъзелът се подрежда като се стартира с дребна картина номер 1. Преди въпросът за дребна картина номер 1, се намира текст, който осведоми учениците, че това пано е нарисувано и пристигнало при тях с помощта на финансовата поддръжка на Национален фонд " Култура “.

След това се слагат останалите дребни картини съгласно техният номер. Малките картини се разполагат по този начин върху текстилната основа, че тяхната форма да съвпадне с обрисуваното им място. Паното може да се подрежда и в размесен, не по номера, тип. Но постоянно се стартира с дребна картина номер 1.

На всяка дребна картина, в профил, има буква/или букви от глаголицата. Те би трябвало да бъдат записвани на обособен лист, (приложена е скица към паната, комфортна за попълване), и по-късно да бъдат заместени с буквите от Кирилицата. Буквите от Глаголицата са подредени в верният си тип в случай че се следват номерата на дребните картини от 1 до 21. Когато се открие кои букви от Кирилицата са скрити в буквите от Глаголицата – учениците би трябвало да открият българска пословица/ национална мъдрост.

Има и настолен статив, изработен от мукава. Двустранен е. На него може да се слагат дребни картини и учениците да гледат от тях и да ги рисуват, или да оцветяват приложените илюстрации за оцветяване. Ако учениците имат време да оцветяват - се разпечатват авансово изображения, които съм приложила, в електронен тип, към паното.

Също по този начин в паната за 5 и 8 клас съм оставила приключени единствено на половина дребни картини (2 - 3 броя), с цел да бъдат приключени от възпитаници. Избира се този възпитаник, който е съумял да познае отговора на въпроса на тази картина – да я приключи с водни бои, или флумастери, или темперни бои; или се избира този, или тези възпитаници, които рисуват най-добре, да му оказват помощ или те да завършат дребните картини.

След като се организира играта с учениците – дребните картини с въпросите се слагат в техните торбички, с цел да може това пано да бъде подредено от идващите класове.

Събитията към Проект " Наследство “:  

В ОУ " Любен Каравелов “ в Пазарджик – IV клас

Подреждането на паното за 4 клас се организира на 13 юни. Г-жа Тодорка Грозданова избра децата да подреждат своето пано във физкултурния салон. В тяхното пано има тематики от образователният материал за 3 и 4 клас. Пъзелът-Игра е посрещнат с огромен интерес от учениците, които са дали отговор на всички въпроси. Имаха и аудитория от шефът и заместител шефът на учебното заведение ни, както и от други учители. 

В СУ " Любен Каравелов “ в Пловдив - III клас

Подреждането на паното за 3 клас се организира на 30 май. Г-н Николай Панчев избра да подредят своето пано в класната стая. На паното за 3 клас сложих велкро ленти на основата и върху всички дребни картини, и по този начин паното може да се подрежда във отвесен тип. Децата са се забавлявали и са имали аудитория от други преподаватели и част от техните родители, които също са взели участие в разгадаването на гатанките-въпроси към всяко пано! 

В ОУ " Христо Ботев “ в Мездра – V клас

Подреждането на паното за 5 клас се организира на 15 юни. Г-жа Ралица Ангелова избра да подредят своето пано на открито, в тревата на слънце! В паното за 5 клас има нарисувани тематики от 5, 4, и 3 клас, като оставих две рисунки нарисувани единствено на половина, по този начин учениците ще могат да ги завършат усърдно и да вземат участие в рисуването на плана ми. В тяхното пано няма изписани номера на текстилната основа, което им разрешава да сложат дребните картини на няколко вероятни места, отговарящи на силуетите на картините.

Припомням, че в плановете ми, изпълнени в учебни заведения, постоянно оставям част от плана да бъде нарисуван от възпитаници както това се случи на стенописът ми в 1ОУ " Св. Климент Охридски “ през 2012 година, и на стенописа ми в ОУ " Любен Каравелов “ в Пазарджик през 2021 година

В Професионална гимназия по дървообработване " Иван Вазов “ в гр. Велинград - VIII клас

Подреждането на паното за 8 клас се организира на 28 юни. Г-н Альоша Кадьов избра да подредят своето пано на открито, на тревата. В паното за 8 клас оставих три рисунки нарисувани единствено на половина, по този начин учениците ще могат да ги завършат усърдно и да вземат участие в рисуването на плана ми. Също по този начин с изключение на тематиките от 3, 4, 5 и 8 клас, в паното им има и нарисувани дърворезби които са били направени от учениците. Техният преподавател ми изпрати фотоси на техни изпълнени към този момент дърворезби и аз нарисувах няколко от тях в паното им! В подреждането вземат участие и други преподаватели. В тяхното пано няма изписани номера на текстилната основа, което им разрешава да сложат дребните картини на няколко вероятни места, отговарящи на силуетите на картините.

Българско неделно учебно заведение " Орфей “ в Линц, Австрия.

Тяхното пано може да се подрежда както от третокласници по този начин и от учениците в 4-ти клас. Г-жа Мариета Ридъл, ръководител на родителският съвет, посрещна концепцията за такова пано доста добре и се радва, че съм избрала тяхното учебно заведение. В плана си бях написала, че изображенията в паното, което ще замине отвън България, ще бъдат принтове от друго към този момент основано пано. Но в последна сметка паното за българско неделно учебно заведение " Орфей “ в Линц в Австрия също е нарисувано с истински рисунки, не го направих с принтирани изображения. Така сътворих 5 разнообразни пана.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР