С реализацията на „Турски поток” „Булгартрансгаз” ще загуби основната част

...
С реализацията на „Турски поток” „Булгартрансгаз” ще загуби основната част
Коментари Харесай

„Булгартрансгаз” ще загуби основната част от приходите си заради „Турски поток”

С реализацията на „ Турски поток” „ Булгартрансгаз” ще загуби главната част от приходите си. Това съобщи през днешния ден енергийният министър Теменужка Петкова на съвещание на парламентарната комисия по енергетика.
„ Приходите на „ Булгартрансгаз” са към 207 млн. лв. на година. Малко над 125 млн. са приходите от пренос за Турция. „ Булгартрансгаз” осъществя приходите си от пренос, главно за Гърция, Турция и Македония.
От 17 милиарда куб. газ годишно, които транзитира нашият оператор, 14 милиарда са за Турция. Около 2 милиарда са за Гърция, малко под 1 милиарда са за Македония”, изясни Петкова, представена от „ Фокус”.
По думите ѝ, в случай че България не реагира съответно и не актуализира енергийната си тактика, огромните инфраструктурни планове биха се отразили неподходящо върху енергийния бранш и стопанската система.
Анализите, които от " Булгартрансгаз " са създали, сочат, че в случай че се разшири българската газопреносна инфраструктура, приходите, които България ще получава от превозването на природен газ, биха били към 400 млн. лв. на година. Приблизителната стойност на една сходна инвестиция би коствала към 2,8 милиарда лв..
Това включва цялата налична инфраструктура, както и 4 компресорни станции, което ще даде опция с изключение на да се осъществят тези доходи, само че и България да резервира своето стратегическо място на газовата карта на Европа, добави Петкова.
Вчера Съветът по енергийна сигурност към Министерския съвет утвърди актуализиране на Енергийната тактика на България до 2020 година Предложението за смяна на документа бе направено от Петкова.
Русия и Турция подписаха контракт за прокарването на газопровода „ Турски поток” през октомври 2016 година.
В началото на октомври унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто разгласи, че Унгария се е споразумяла с България и Сърбия за разработка на газопреносните мрежи за да купува газ след построяването на втората линия на газопровода.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР