С разпадането на Съветския съюз европейските държави се възползваха от

...
С разпадането на Съветския съюз европейските държави се възползваха от
Коментари Харесай

Ден в Украйна е като месец в Афганистан: Запасите с оръжия на НАТО се изчерпват

С разпадането на Съветския съюз европейските страни се възползваха от мира и фрапантно понижиха бюджета си за защита, армия и оръжия.

Възходът на " Ал Кайда " преди близо десетилетие трансформира битката с тероризма в идната цел, която изискваше разнообразни военни вложения и по-леки, експедиционни сили. Дори дълготрайната интервенция на НАТО в Афганистан съвсем не приличаше на сухопътна война в Европа, каквато множеството министерства на защитата не имаха вяра, че в миналото още веднъж ще се повтори - с тежка артилерия и танкове.

Но се повтори.

В Украйна този тип до неотдавна немислима война гълтам скромните ресурси от артилерия, муниции и средства за противовъздушна защита на дребните европейски армии. Дори могъщите Съединени американски щати разполагат единствено с лимитирани ресурси от оръжия, от които украинците се нуждаят, а и Вашингтон не желае да отклонява основни средства за други деликатни райони като Тайван и Южна Корея, където Китай и Северна Корея непрекъснато тестват до каква степен могат да стигнат.

Девет месеца след началото на войната на Русия в Украйна фундаменталната неопитност на Запада провокира тежка битка за това по едно и също време да се достави нужното на Украйна и да се попълнят запасите на НАТО. Фактът, че двете воюващи страни изразходват арсеналите си с темпове, невиждани от Втората международна война, трансформира конкуренцията за опазване на потока от оръжия и муниции в основен фронт, който може да се окаже решителен за възможностите на Украйна.

Количеството употребена артилерия е удивително, показват представители на НАТО, представени от The New York Times. В Афганистан даже войските на алианса да насочат по 300 артилерийски изстрела дневно, те нямат действителни терзания за противовъздушната си защита. Украйна може да изстрелва хиляди на ден и продължва да търси обезверено въздушна защита против съветски ракети и дронове, създадени в Иран.

" Ден в Украйна е месец или повече в Афганистан ", споделя Камил Гранд, боен специалист в Европейския съвет за външни връзки, който до неотдавна заемаше поста на асистент общоприет секретар на НАТО по вложенията в защитата.

През лятото в региона на Донбас украинците са отправили сред 6 и 7 хиляди артилерийски изстрела всеки ден против сред 40 и 50 хиляди от страна на руснаците.

Западът се бори да откри още от все по-оскъдните съоръжение и муниции от руската епоха, които Украйна може да употребява - в това число ракети за противовъздушна защита C-300, танкове T-72 и най-много артилерийски снаряди от руски диаметър.

Също по този начин се пробва да предложи различни системи, даже и да са по-стари, с цел да се заменят намаляващите ресурси от скъпи ракети за противовъздушна защита и противотанкови Javelin. Това изпраща ясни сигнали към западната отбранителна индустрия, че се задават по-дългосрочни контракти, би трябвало да се наемат повече служащи и старите фабрични линии да бъдат актуализирани. Западът се пробва да закупи муниции от страни като Южна Корея, с цел да запълни запасите, изпращани към Украйна.

Съществуват даже полемики дали НАТО да влага в остарели заводи в Чешката република, Словакия и България, с цел да възобнови производството на руски снарядискалибър 152 мм и 122 мм за украинската артилерия, която към момента разчита най-вече на такива.

Пречките обаче са също толкоз, колкото и вероятните решения.

Страните от НАТО предоставиха на Украйна съвременни западни артилерийски оръжия, които употребяват общоприетите 155-милеметрови снаряди. Но системите на НАТО рядко са сертифицирани да употребяват патрони от други страни от алианса, защото снарядите постоянно се създават по друг метод. Похват, който разрешава на производителите на оръжия да подсигуряват, че могат да продават и муниции - също както производителите на принтери вършат парите си от касети с мастило.

И по този начин стигаме до казуса със законовия надзор над износа, който дефинира дали оръжия и муниции, продадени на дадена страна, могат да бъдат изпратени на друга воюваща страна. Това е и повода швейцарците, претендиращи за неутралитет, да откажат да разрешат на Германия експорт за Украйна на нужните противовъздушни муниции, създадени на тяхна територия. Италия също има сходно ограничаване.

" Зоологическата градина на НАТО " - по този начин чиновник на алианса разказва пред The New York Times смесения пакет от системи, с които Украйна би трябвало да се оправя. Причината - преобладаването на скотски имена на оръжия като Gepard (гепард), ракетната система земя-въздух Crotale (гърмяща змия) и още. Снабдяването е мъчно, сложна е и поддръжката.

Руснаците също имат проблеми с доставките. Към този миг употребяват по-малко артилерийски снаряди, само че разполагат с доста от тях - даже някои да са остарели и не толкоз надеждни. Изправена пред сходна борба, Москва също може да усили военното си произвеждане, като също се твърди и че желае да купи ракети от Северна Корея и повече евтини дронове от Иран.

" Когато войната стартира през февруари, запасите на доста страни бяха единствено половината от това, което трябваше да бъдат ", прибавя служителят на НАТО, " и имаше дребен прогрес в основаването на оръжия, които могат да се употребяват взаимнозаменяемо от страните от НАТО. "

Дори в границите на Европейския съюз единствено 18% от вложенията за защита са планувани в унисон. За страни от НАТО като Полша, която дава огромно количество оръжия на Украйна, задачата за запълване на запасите е тежка.

Франция да вземем за пример даде модерни оръжия и сътвори фонд от 200 милиона евро в помощ на отбраняващата се страна, само че към този момент е пратила 18 съвременни гаубици " Цезар " - към 20% от цялата си налична артилерия - и към този момент отхвърля да достави Украйна с повече.

Европейският съюз утвърди 3,1 милиарда евро за компенсиране на страните членки, които дават оръжия на Украйна, само че този фонд към този момент е съвсем на 90% привършен.

Общо страните от НАТО са дали на Киев оръжия за към 40 милиарда $ - сума, която се равнява почти на годишния бюджет за защита на Франция.

По-малките страни изчерпаха капацитета си, показва различен чиновник на НАТО, като това се отнася за 20 от 30-те страни-членки. Останалите 10 са способни да доставят с още, изключително по-големите от тях - включително Франция, Германия, Италия и Нидерландия.

Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг посъветва страните - и изключително Германия - че условията за поддържане на избрани ресурси не трябва да бъдат предлог за ограничение на износа на оръжия за Украйна. Също по този начин е правилно, че Германия и Франция, сходно на Съединени американски щати, калибрират оръжията, които Киев получава, с цел да се предотврати ескалация и директни офанзиви против Русия.

Володимир Зеленски желае най-малко четири системи, които Западът отхвърля да даде, и е малко евентуално това да се промени:
Ракети земя-земя с огромен обхват, известни като " ATACMS ", които биха могли да нанесат удари върху Русия и Крим.Западни бойни самолети.Западни танкове.Много по-модерна противовъздушна защита.
Това твърди Марк Кансиан - някогашен оръжеен пълководец на Белия дом, който сега е старши консултант във Вашингтонския център за стратегически и интернационалните проучвания.

Въпросните ATACMS имат обхват от 190 километра и не биха били предоставени от боязън, че с тях може да се нападна непосредствено Русия. Танковете и самолетите са прекомерно комплицирани системи и изискват най-малко година подготовка за ръководство и поддръжка. Когато става дума за четвъртата точка, Кансиан споделя, че НАТО и Съединени американски щати са деактивирали преобладаващата част от своята противовъздушна защита с дребен обхват след Студената война и производството на нова би лишило до две години.

Поддръжката е от основно значение, само че се намират и положителни решения за релативно по-просто оборудването като гаубицата М-777. С верните елементи и с връзка през Zoom с американски артилерийски офицер, украинските инжинери могат да се оправят с нея.

Украйна се приспособява добре.Местните войски са познати в НАТО като " Армията на Макгайвър " - отпратка към остарял ефирен сериал, в който основният воин е находчив и импровизира с каквото му попадне.

Например с цел да обстрелват съветските позиции на Змийския остров, украинците качиха гаубиците " Цезар " на шлепове и ги теглиха 10 километра, с цел да съкратят дистанцията до техния 40-километров обхват. Французите останаха изумени. Флагманът на съветския Черноморски флот - крайцерът " Москва " - с приспособени украински ракети, а дроновете започнаха да се употребяват за атакуване на кораби в морето.

Американските чиновници упорстват пред The New York Times, че армията на Съединени американски щати към момента разполага с задоволително съоръжение, с цел да продължава да доставя Украйна и да пази ползите си в други точки на земното кълбо.

" Ангажираме се да предоставим на Украйна това, от което се нуждае на бойното поле, " споделя по-рано този месец Сабрина Синг, заместител прессекретар на Пентагона, откакто разгласи изпращането на още ракети Stinger.

Вашингтон преглежда и по-стари, по-евтини други възможности като замяната на Javelin с противотанковите ракети TOW, които са в обилие, и ракетите земя-въздух Hawk, вместо по-нови версии. Но американските управляващи упорстват все по-силно Украйна да бъде по-ефективна и да заобикаля да вземем за пример потреблението на ракета за 150 хиляди $ за свалянето на дрон за 20 хиляди $.

Вече има и дефицит на някои оръжия.

Към септември американската войска разполагаше с стеснен брой 155-мм артилерийски снаряди в запасите си и стеснен брой управляеми ракети, ракети установки, гаубици, ракети Javelin и Stinger, твърди Кансиан.

Недостигът на 155-милиметрови снаряди " евентуално е максимален и провокира най-сериозна угриженост ", прибавя той. " Ако желаете да увеличите индустриалния потенциал на тези снаряди, ще минат сред четири и пет години, преди да станат налични. "
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР