Минна компания прави „значително“ откритие, което може да промени автомобилите ни завинаги: „Когато откриете нещо от такъв мащаб … „

...
С процъфтяващите усилия за чиста енергия, едно ново откритие в
Коментари Харесай

С процъфтяващите усилия за чиста енергия, едно ново откритие в Норвегия може да подхрани бъдещето на движението. Минна компания е открила около 77 милиарда тона фосфатно находище, достатъчно, за да задоволи глобалното търсене през следващите 50 години, според нейните откриватели.

Находището е открито от Norge Mining през 2018 г., но едва този май компанията обяви колко фосфати е открила.

„До 400 метра установихме два ресурса от световна класа, които заедно позволяват доставка на суровини за най-малко 50 години“, каза Майкъл Вурмсер, основател и заместник главен изпълнителен директор на Norge Mining, пред Euractiv.

Фосфатът, когато се преработи във фосфорна киселина, е ключова съставка в литиево-железно-фосфатните батерии. Тези батерии са това, което поддържа работата на много системи за слънчева енергия и електрически превозни средства.

Всъщност литиево-железните фосфатни батерии скоро се очаква да процъфтят в употребата. Според Международната агенция по енергетика до 2040 г. се очаква пазарният дял на литиево-железни фосфатни батерии в търговски превозни средства да нарасне до 90%.

Тъй като търсенето на системи за чиста енергия расте, това откритие не е просто важен за размера му, но също и за местоположението му. Преди откриването на това находище ключови производители на фосфат бяха Мароко, Китай, САЩ и Русия. След инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. пазарът беше силно разстроен.

Очаква се откриването на това находище да помогне за облекчаване на част от това напрежение, което означава, че разходите за електромобили и слънчеви панели могат да намалят .

„Когато намерите нещо от такъв мащаб в Европа, което е по-голямо от всички други източници, които познаваме – това е значително“, каза Вурмсер. „Вярваме, че фосфорът, който можем да произвеждаме, ще бъде важен за Запада – той осигурява автономия.“

Присъединете се към нашия безплатен бюлетин за седмични актуализации за най-готините иновации, подобряващи живота ни и спасяваме нашата планета.

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР