С промените, приети в парламентарната регионална комисия, се гласуваха правила,

...
С промените, приети в парламентарната регионална комисия, се гласуваха правила,
Коментари Харесай

ВМРО: Регионална комисия одобри промените за студения резерв

С измененията, признати в парламентарната районна комисия, се гласоподаваха правила, които отстраняват така наречен " леден запас ". Досега водещи играчи там бяха централите на Христо Ковачки и Ахмед Доган. Това оповестиха от Вътрешна македонска революционна организация, чийто зам.-председател Искрен Веселинов е ръководител на комисията.
Основната смяна е, че за период от най-малко една година енергийният министър ще споделя с експлицитна заповед кой може да обезпечава този запас. А какво би трябвало да стане по-късно - НАУЧЕТЕ ТУК! Припомняме, че договорите за студения запас изтичат този юли.
Днешното гласоподаване в комисията е и първа стъпка към осъществяване на решението на Коалиционния съвет сред ГЕРБ и " Обединени патриоти ", състоял се предходната седмица, хвалят се от Вътрешна македонска революционна организация.
Законопроектът е импортиран от депутати от парламентарните групи на съдружните сътрудници ГЕРБ - Оперативна програма и има съществена цел понижаване на разноските на " Електроенергиен систематичен оператор " ЕАД (ЕСО) за запазване и оттова - понижаване на сметките на семействата и бизнеса за електрическа енергия. Това ще става по ред, избран в Закона за енергетиката. Промените ще са в действие до цялостната либерализация на пазара на електрическа сила в България, акцентират от Вътрешна македонска революционна организация.
Мотивите
Предлаганата смяна цели споразумяване на пазарните връзки в преходния интервал преди цялостната либерализация на пазара на електрическа сила на едро и основаване на предвидима среда за всички пазарни участници.
Новата регулаторна рамка на пазара на електрическа енергия в Европейския съюз дефинира набор от пазарни правила във връзка с действието на пазарите на електрическа енергия, като съществена част от тях са свързани с цялостната либерализация на пазара. Това не допуска съществуването на интервенции на пазара на едро с изключение на под формата на механизъм за потенциал като краткотрайна мярка за гарантиране сигурност на електроенергийната система в интервал на преход към нисковъглеродна стопанска система. Целта на въвеждане на механизма за потенциал е да се обезпечи разполагаемост на мощ за избран интервал за дадена система, само че на пазарен принцип и при избрана клирингова цена. В този смисъл с въвеждането на този механизъм следва да отпаднат покупко-продажбите за обезпечаване на разполагаемост за муден (студен) запас, които се подписват при избрана от Комисия за енергийно и водно контролиране пределна цена. В тази връзка въвеждането на механизъм за потенциал изисква осъществяване на пазарни промени, които да подсигуряват транспарантни и недискриминационни условия за присъединяване на пазара. Всички ограничения следва да бъдат навреме въведени за бързо и сполучливо нотифициране и въвеждане на механизъм за потенциал в сходство с наредбите на Регламент 2019/943 по отношение на вътрешния пазар на електрическа енергия.
С направеното предложение се планува временен интервал преди въвеждане на механизъм за потенциал, в който за обезпечаване на сигурна работа на електроенергийната система сключването на покупко-продажбите за обезпечаване на разполагаемост за леден запас ще се реализира с снабдители, които ще се показват в нарочна заповед на министъра на енергетиката според член 70 от Закона за енергетиката. След цялостната либерализация на пазара на електрическа енергия на едро, покупко-продажбите за закупуване на леден запас ще се заместят с механизъм за потенциал, който ще разреши на всички производители да вземат присъединяване в една конкурентна процедура и ще докара до увеличение ликвидността на свободния пазар . В допълнение с въвеждането на механизъм за потенциал ще се сътвори и предвидимост за работа на централите от няколко години, а не както до момента на годишна база.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР