Дания може да ограничи движението на танкери, превозващи руски нефт

...
Дания може да ограничи движението на танкери, превозващи руски нефт
Коментари Харесай

Как Дания може да удари руските петродолари

Дания може да ограничи придвижването на танкери, пренасящи съветски петрол през Балтийско море. Поводът е екологичен, само че също така въвеждането на рестрикции може да удари по " сенчестия флот ", посредством който Москва заобикаля наложените ѝ ограничавания за цените, на които продава петрола си, написа финансовата редакция на портала mail.ru.

Тя цитира и локални специалисти, които, предстоящо, вещаят скок на цените и риск от военна борба в Балтийско море.

Важни проливи

Почти 40% от износът на съветски петрол по море се случва през Балтийско море, като той задоволява към 1,5% от международното търсене. Освен това, обаче, съвсем половината от експорта с кораби на петролни артикули на страната употребява този маршрут.
 Кораби под флага на Габон станаха превозвачи на глобения съветски нефт
Кораби под флага на някогашна френска колония станаха превозвачи на глобения съветски нефт

В корабния указател на дребната африканската страна попадат повече от 100 кораба

Приморск и Уст-Луга са най-големите съветски нефтени пристанища, като към тях има и гигантска тръбопроводна и железопътна инфраструктура и огромни резервоари - дори танкерите да се пренасочат към Мурманск и Новоросийск, едвам 20-30% от тях действително ще могат да употребяват тези пристанища, разяснява пред съветското онлайн издание изследователският шеф на Института за енергетика и финанси Алексей Белогорьев.

Така обсада на датските проливи може съществено да удари по приходите на Русия от износа на черното злато - а тези пари са от основно значение за финансирането на нашествието в Украйна.

Защо Копенхаген може да спусне бариерата?

Датският министър на външните работи Ларс Льоке Расмусен съобщи преди дни, че Копенхаген има намерение да ограничи придвижването на танкери, купени от Русия от 2022 година насам за продажба на нефт на цени над открития таван от 60 $ на барел.
 Колко да чакаме да нарастне бензинът при 100 $ за барел нефт?
Колко да чакаме да нарастне бензинът при 100 $ за барел нефт?

Зареждането през лятото евентуално ще ни излезе " по-солено "

Факторите са два - и дори не загатваме заобикалянето на глобите. На първо място, купените и наети плавателни съдове съгласно Копенхаген са остарели и това покачва риска от повреди и нефтени разливи с тежки екологични последствия. В същото време, " сенчестият " танкерен флот на Русия не е със застраховки от западни компании - такива не могат да се вършат, в случай че не се съблюдава таванът за цената на барел от товара.

" Съществува необятен консенсус, че сенчестият флот се трансформира в интернационален проблем и са нужни интернационалните решения ", съобщи Расмусен.

Швеция, Германия, Полша, Финландия и балтийските страни също имат териториални води в Балтийско море.

Отговорът на Русия

Налагането на ограничавания върху корабите, преминаващи през проливите, би било недопустимо, съобщи пред " Ройтерс " посланикът на Русия в Дания Владимир Барбин.

Безпрепятственото прекосяване на кораби през датски води е обезпечено от Копенхагенския контракт от 1857 година, който остава годен и правно обвързващ, сподели посланикът и акцентира, че не танкерите, а глобите съставляват опасност.
 Половината танкери, транспортиращи съветски нефт, стопираха транспортите поради глобите
Половината танкери, транспортиращи съветски нефт, стопираха транспортите поради глобите

Ограниченията " реализират и двете си съществени цели ", счита Министерството на финансите на Съединени американски щати

Руските специалисти настояват, че междинната възраст на танкерите от " сенчестия флот " не се разграничава от тази в огромните компании за морски превоз. Те споделят мнението, че в Копенхаген сами не биха се решили на обсада и са били подтикнати от Съединени американски щати и други западни страни. Алексей Белогорьев напомни, че Дания забави и узаконяването на " Северен поток-2 " - още веднъж по екологични аргументи.

Той е на мнение, че прекъсване на танкерите, с които Русия заобикаля тавана на цената на петрола, ще докара до повишаване на световно ниво. Виталий Громадин от капиталовата компания " Мир Инвестиции " може да се премине границата от 100 $ за барел, като по този начин Русия би била обезщетена за понижения размер на износа.

Игор Юшков от Фонда за национална енергийна сигурност чака по-скоро Копенхаген официално да откаже някои от услугите за преминаващите кораби, като да вземем за пример лоцманско придружаване. Това може да забави трафика, само че не и да го спре.

И тримата съветски специалисти не изключват вид, при който Москва ще съпровожда с военни кораби своите " сенчести " танкери през териториалните води на Дания. Това покачва неимоверно риска от директен конфликт сред Русия и натовските страни. А в случай че това се случи, несъмнено Балтийско море няма да е отворено за никакви съветски танкери - " сенчести " или не.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР