С промени в Закона за съдебната власт /ЗСВ/ управляващото мнозинство

...
С промени в Закона за съдебната власт /ЗСВ/ управляващото мнозинство
Коментари Харесай

На първо четене управляващите закриха специализираното правосъдие

С промени в Закона за правосъдната власт /ЗСВ/ ръководещото болшинство в Народното събрание закри на първо четене профилираното правораздаване със 134 гласа „ за “ и 73 – „ срещу “. „ Важно е да имаме един закон за всички “, разяснява гласуваната смяна министърът на правораздаването Надежда Йорданова.

„ Професионалните причини се чуват, дебатът не е „ на ангро “. За да има ефикасна битка с корупцията, ни би трябвало промяна в прокуратурата “, моли Йорданова.

На въпроса какво ще се случи с висящите каузи – десетки томове, хиляди страници, стотици обвинени и движимости лица, тя напомни, че Софийският градски съд ще е приемник на Специализирания съд и Специализирания апелативен съд, а делата и томовете няма да се местят.

От ГЕРБ изрично се опълчиха на решението за спецправосъдието.

Дани Канарзиева съобщи ръководещите, че не вършат промяна, а връщат остаряла система, която е потвърдила, че не е ефикасна. „Представяте като промяна закриване на цялостен сегмент от правосъдната система, само че резултатът няма да е повишение на доверието в правосъдната система, а ще е негативен“, обърна се тя към болшинството.

Николина Ангелкова от ГЕРБ упрекна депутатите от болшинството, че закриват спецправосъдието, с цел да сложат свои хора в прокуратурата.

„Закривате го, с цел да създадете ваш механизъм и да викате проверяващи служители на реда, да погазвате устоите на правовата държава“, сподели Ангелкова.

Относно преназначаването на магистратите министър Йорданова се ангажира оптимално гладко те да бъдат преназначени от Висшия правосъден съвет /ВСС/.

„ Бройки няма да бъдат открити в ненатоварени съдилища. Очаквам съответен разбор от Висш съдебен съвет “, уточни Йорданова. Правосъдният министър посочи, че в случай че наредбите нарушават конституцията или основават заплаха от това, сред първо и второ четене ще бъдат изменени.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР