С промени в Наказателния кодекс парламентът прие на първо четене

...
С промени в Наказателния кодекс парламентът прие на първо четене
Коментари Харесай

Парламентът разшири понятието неизбежна самоотбрана

С промени в Наказателния кодекс Народното събрание одобри на първо четене разширение на понятието " неизбежна самозащита ". Промените са по предложение на " Обединени патриоти ". Според новите текстове притежателите на взломен парцел няма да носят наказателна отговорност за дейностите си при всяко нелегално влизане нощем, при нахлуване, осъществено от две или повече лица, или когато нападателят е въоръжен.
Промените бяха подкрепени единомислещо от присъстващите 106 народни представители. От ГЕРБ обаче оповестиха, че имат запаси и ще внесат разяснения в някои текстове сред първо и второ четене. Срокът за предложенията преди окончателното гласоподаване е оптималният - три седмици.
Поводът за импортираните от " Обединени патриоти " промени е казусът от предходната година, когато пловдивски доктор простреля смъртосно мъж, който се опитал да обере гаража му.
Според в този момент настоящите разпореждания за " неизбежна самозащита " се считат случаите при нахлуване, осъществено посредством навлизане с принуждение или с щурм в жилище. Приетите на първо четене текстове плануват, че няма превишаване на рамките на неизбежна защита, когато " нападението е осъществено посредством незаконно влизане в жилище ", както и когато " нападението е ориентирано против живота, здравето, свободата или половата цялост на отбраняващия се или на другиго и е осъществено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем ".
Приетите на първо четене промени плануват още обсегът на така наречен маловажни обири да се стесни - за такива да се считат обири на стойност под една минимална заплата, а не под две, както е сега. В същото време обаче се усилва дължимата при такива обири санкция в случаите, когато предметът им е възобновен. В момента глобата е от 100 до 300 лв., а съгласно признатите на първо четене текстове се планува да бъде от 500 до 1000 лв.. Предвижда се при повторна маловажна кражба на стойност над 150 лв. в границите на една година наказването да е по общия ред, а не санкция, както е сега.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР