С приемане на Пакета за ДДС в областта на електронната

...
С приемане на Пакета за ДДС в областта на електронната
Коментари Харесай

Нова митническа декларация за внос на стоки от юли

С приемане на Пакета за Данък добавена стойност в региона на електронната търговия от Съвета (Директива (ЕС) 2017/2455 през декември 2017 година и с Директива (ЕС) 2019/1995 през ноември 2019 г.),  от 1 юли 2021 година се отстранява прага за освобождение от Данък добавена стойност  (който за България е 30 лева.), оповестиха от организация " Митници ". По този метод всички артикули, внасяни в Европейски Съюз от трети страни, ще се таксуват с Данък добавена стойност, без значение от тяхната стойност  и подлежат на митнически формалности (деклариране с митническа декларация за допускане за свободно обращение).

Пример

Ако до момента закупена от онлайн търговец в трета страна (Китай,  САЩ и др.) стока на стойност до 30 лв. се е получавала без митнически формалности, непосредствено на адрес на доставка, то след 01.07.2021 година за същата тази стока ще се дължи Данък добавена стойност, което ще постанова и осъществяването на митнически формалности (досега прилагани единствено за колета над 30 лева).

В същото време с използването на Пакета за Данък добавена стойност в региона на електронната търговия на равнище Европейски съюз се вкарват и  ограничения за опростяване на събиране и заплащане на Данък добавена стойност  чрез:

Обслужване на едно гише при импорт  (Import One-Stop Shop или IOSS, предопределен най-вече за онлайн платформи и онлайн търговци отвън ЕС) или

Специален режим  за обявление и отсрочено заплащане на налога при импорт, предопределен за отдалечените продажби на артикули от трети страни или територии за ползване в Европейския съюз (Специален режим).

Какво значи това за потребителите, които пазарят онлайн от страни отвън Европейски Съюз?

Получаване на колета, в случай че онлайн търговецът/платформата е регистриран  по IOSS

Пакетът за Данък добавена стойност в региона на електронната търговия планува опция онлайн платформите или онлайн търговците да събират дължимото Данък добавена стойност за артикули още сега на поръчката (от 1 юли 2021 г.). Данък добавена стойност ще се начислява в размер с оглед страната на доставка, дружно с цената на стоката и цената на доставката. Търговецът ще има ангажимент да заявява и заплати събрания Данък добавена стойност на страната членка по идентификация (регистрация), която по-късно го разпределя сред страните членки на приемане на стоките. По този метод жителите авансово ще имат информация за разноските за доставка и дължимия налог.  

Пример

Купувач – физическо лице от България, който пазари от регистриран по IOSS онлайн търговец от трета страна, да вземем за пример Съединени американски щати Китай и др.), заплаща авансово, при покупката Данък добавена стойност в размер на 20% на онлайн търговеца/платформата за онлайн търговия. Стоката се доставя до адреса на получателя, като в общия случай той не дължи спомагателни такси, отвън авансово оповестените от търговеца. Впоследствие платформата/търговецът превежда сумата за Данък добавена стойност към данъчните органи на съответната страна, в която ще се използва стоката.

За да се извърши поръчката и доставката по описания метод, онлайн търговецът/ платформата би трябвало да са регистрирани за потребление на IOSS. Тъй като на този стадий регистрацията по IOSS не е наложителна, от Агенция " Митници " предлагат всеки да се осведоми авансово дали онлайн търговецът е регистриран и какви са изискванията му за доставка.

Получаване на пратка, в случай че онлайн търговецът/платформата НЕ е регистриран по IOSS

В случай, че онлайн търговецът или онлайн платформата, на която се обитава той, не работят с IOSS, тогава задължението за митническо оформяне е на получателя на стоката.

Това може да стане посредством:

- подаване персонално на митническа декларация по електронен път  или

- упълномощаване на друго лице (например доставчикът) като митнически представител/декларатор.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР