С препоръки за по-бърз и ефективен градски транспорт, нова формула

...
С препоръки за по-бърз и ефективен градски транспорт, нова формула
Коментари Харесай

Столичани платиха 500 000 лв. за 384 съвета към Фандъкова

С рекомендации за по-бърз и ефикасен градски превоз, нова формула за такса боклук, фискална децентрализация на регионите, ред в строителството и още десетки препоръки завърши планът на Столичната община, наименуван " Визия за София ". Той стартира всъщност преди две години, с още една година подготвителна активност, и имаше за цел да предложи дълготрайна тактика за развиване на столицата. Визията струваше на софиянци половин милиона лв., които бяха платени от общината. Срещу тази сума специалисти начертаха 384 ограничения за бъдещата работа на кметството през идващите 30 години. Проектът бе управителен от арх. Любомир Георгиев, шеф на общинското дружество " Софпроект ", което съгласно визията би трябвало да бъде превърнато в планиращо звено към общината. Той заключи през вчерашния ден, че единият пакет на документа, който съдържа 24 дълготрайни цели, ще бъде признат евентуално до края на годината от Столичния общински съвет, а по-краткосрочните над 300 ограничения - при започване на идната година.

От последните разбори на екипа по визията излиза наяве, че най-сериозните рецензии са към положението на градския превоз. Средната скорост на транспортните средства в града е 14 км в час, като задачата е да се вдигне с още 5 километра. Освен това е належащо да се понижи времето за очакване, да се премислят местата на спирките и маршрутите, да се усилят скоростните трасета и да се основат връзки сред обособените квартали. Другата област, към която се насочват редица рекомендации, е строителството. В документа то се дефинира като безсистемно, а заключението е, че Столичната община догонва, а не води капиталовите планове. Друга рекомендация е да се трансформират таксите за разрешителни за градеж, които сега са идентични, без значение за коя част на града се издават.

По отношение на ограниченията за възстановяване на качеството на въздуха във визията изрично се предлага да има санкции за изгаряне на нерегламентирани материали, както и да се заменят замърсяващите горива за отопление с по-екологични. Според специалистите пределно допустимите правила на замърсителите на въздуха би трябвало да са доста по-ниски от сегашните, защото поради географското състояние на града и честото безветрие негативният резултат е доста по-силен.

Сред останалите препоръки към кметството са бюджетите да са налични онлайн за по-голяма отчетност пред обществото, да се премислят границите на регионите, да се дават директно средства на кварталите и хората да могат да вземат участие в разпределянето им.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР