С празнично водоосвещение, отслужено от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан

...
С празнично водоосвещение, отслужено от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан
Коментари Харесай

С водосвет и хиляди детски усмивки откриха официално обновената Зооградина в Стара Загора 

С празнично водоосвещение, отслужено от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан стартира формалната гала за разкриване на напълно актуализирания Зоопарк в Стара Загора.

„ Господ Исус Христос е споделил на своите възпитаници – „ без мен нищо не може да вършите “. И ето през днешния ден, благодарим на Бога, че по негов промисъл, в сърцето на парка, носещ името на Старозагорския митрополит Методий Кусев, се намира обичната зоологическа градина. Благодарим, господин кмете, за реновирането на това обичано място за старозагорци, с цел да носи наслада на всички, които го посещават и обичат животните. Нека Божието благословение да пребъде! “, сподели Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан.

Цялостно обновената Зооградина, която се шири на 70 дка повърхност, е емблема за града от 1957 година. Тя е втората основана у нас след Софийската. Проектът за реновирането ѝ е на стойност близо 4 млн. и 200 хиляди лв.. С поддръжката на Фонда управител на финансовите принадлежности в България ЕАД, посредством Фонд за устойчиви градове, Банка ОББ, Фонд ФЛАГ и Управляващия орган на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ Зоопаркът доби актуален образ, отговарящ на условията. Той съчетава зони за отдих, развлечение, само че и научно-изследователска активност. По красивите му алеи са ситуирани над 50 скотски къщи, които са събрали към 400 животни от съвсем всички континенти.

„ Благодаря на финансиращия фонд, който спомогна да бъде освежен този по този начин значим за всички старозагорци обект. Надявам се старозагорци да харесат Зоопарка – ползвайте го със здраве и усмивки. Вярвам, че той ще е обичано място изключително на най-малките гости “, обърна се към гостите на празника кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

С добре пристигнали поздрави гостите на зоокъта и неговият началник доктор Ивелина Илиева. Тя изрази сърдечна признателност към екипа на кмета Живко Тодоров и отрасловия му заместител Милена Желева за отдадеността и грижата към зооградината. „ Благодаря на екипа на Зоопарк Стара Загора, които се грижат с отговорност и любов за жителите му “, сподели още доктор Илиева.

4-годишните представители на прабългарската школа „ Бага – тур “ зарадваха посетителите през днешния ден с забавна проява под вещото управление на Явор Гънчев. Спасителен център за диви животни „ Зелени Балкани “ дадоха опция на всеки запалянко да си направи фотография с живите птици – мишелова Мишо, керкенеза Владко, горската улулица Чара и бенгалския бухал Ния. От „ Зелени Балкани “ демонстрираха и макети в действителни размери на черен лешояд, царски орел, дребен корморан, белошипа ветрушка, гривеста рибарка, делфин и калкан. Много въодушевление и цвят имаше за децата и в къта за рисунки върху лице. Ведрата катерица Кипи подари на малчуганите с изключение на страсти, то и подаръчета от Зоопарка. Децата твориха хубост и в креативен работилници. Кътове за фотоси дадоха поле за изява на дребни и огромни фотографи. Туристическият информативен център бяха разполагаем за всички въпроси какво и къде може да се посети през лятото в града. За феновете на театралното изкуство се погрижи екипът на Държавен куклен спектакъл с забавния и назидателен театър „ Задави се Меца “. Имаше песни, танци, въодушевление. Малките гении от Вокална студия „ Розов свят “ поздравиха гостите. Дамите от Общинския фолклорен отбор внесоха разноцветност със своя Еньовденски танц.

Гости на събитието бяха още Мария Динева – ръководител на Общинския съвет, общински съветници, зам.-кметовете на Стара Загора, проф. Тодор Стоянчев – декан на Ветеринарномедицинския факултет при Тракийски университет, Валери Георгиев – държавен специалист „ Национална работа за отбрана на природата “ на Министерството на околната среда и водите, Мариана Петкова – представител на Обединения фонд за устойчиви градове и старши управител на Обединена българска банка, Димитър Стаматов – представител на ОББ, Калин Славов – член на Съвета на шефовете на Фонд управител на финансовите принадлежности за България,проектантският екип на архитектите Петър и Иван Кирякови, представители на фирмата-изпълнител на плана – Обединение „ Трейс – Билд “, екипът на плана с началник Цанка Ганева, шефове на зоопаркове в страната, разнообразни локални и държавни институции, хиляди старозагорци и посетители на града.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР