С празнично шествие и тържествена церемония Община Видин почете Деня

...
С празнично шествие и тържествена церемония Община Видин почете Деня
Коментари Харесай

С празнично шествие и тържествена церемония Община Видин почете Деня на народните будители

С празнично шествие и тържествена гала Община Видин уважи Деня на националните будители

Знаменосци с учебните флагове, възпитаници, учители, културни и читалищни дейци се подредиха на площад „ Бдинци “, с цел да се насочат към паметник-барелефа на Софроний Врачански и мавзолея на Екзарх Антим I в града, където по традиция се организира церемонията в Деня на националните будители. В празничното шествие, водено от Градския духов оркестър, се включиха краткотрайно изпълняващият длъжността кмет на Община Видин Юлиян Петров, заместник-председателят на 49-то Народно заседание Росица Кирова, регионалният шеф Иво Атанасов, заместник-областният шеф Ани Арутюнян, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, секретарят на Общината Емилиян Енчев, заместник-кметът " Устройство на територията и развиване на инфраструктурата " Светослав Скорчев и други.



В началото на тържествената гала прозвуча химнът на националните будители. Празнично слово произнесе кметът Юлиян Петров. „ Богатата ни история и просвета е запазила имената на редица бележити българи, които с горделивост дефинираме като национални будители. Всички ние сме длъжни да ги помним – хората, отдали живота си за пробуждането на българския дух и схващане. Съвременни будители има и те са на всички места към нас – учители, откриватели, деятели на културата, дейци на писменото слово, артисти, спортисти, публицисти, мъже и дами на доблестния образец, които въодушевяват с достиженията си и следват ден след ден своята задача на будители, отстояват смисъла на този чист и свят за всеки българин празник в своето всекидневие. С делата си ни дават образец какъв брой е значимо знанието, карат ни да продължаваме да се учим, да се усещаме мощни, дейни и стимулирани, тъй като пред всички нас стои голяма отговорност да продължим и съхраним националната ни еднаквост “ – съобщи кметът.

В тържествения ден с одобрение от името на Регионално ръководство на образованието се обърна Владко Вълчев – старши специалист по публични науки, гражданско обучение и вяра. „ Днес отдаваме респект на всички тези, които епохи обратно съумяха със своето перо, четка, разсъдък и неизменност да запазят българския дух през вековете “ – съобщи Вълчев.

Със слово към присъстващите се обърна и НВП Даниил. „ Вярата и любовта в Бога и към индивидите, пред тази действена мощ нищо не се е изправило пред нашите будители, пред нашия народ “ – сподели Видинският епископ и честити празника.

Община Видин получи и приветствен адрес от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова и други институции.

Пред паметника на Софроний Врачански бяха поднесени венци и цветя от формалните лица, от представителите на образователни заведения, просветителни, културни и читалищни институции, жители.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР