С постановления на петима прокурори от Апелативна прокуратура - София

...
С постановления на петима прокурори от Апелативна прокуратура - София
Коментари Харесай

Прокурор по "Барселонагейт" и друг обвинител са отстранени от дела заради забавяне

С постановления на петима прокурори от Апелативна прокуратура - София прокурорите от Софийска градска прокуратура Иван Първанов и Стефан Христов са отведени от всички каузи, по които са наблюдаващи прокурори.

Срещу тях са формирани дисциплинарни производства за позволени съществени нарушавания в срочността и ритмичността по водени от тях досъдебни производства, оповестиха от прокуратурата. По делата са открити нарушавания по член 307, алинея 3, т. 2 от Закона за правосъдната власт - деяние или безучастие, довело до закъснение на досъдебните производства.

 Прокуратурата стартира инспекция против обвинителя по Прокуратурата стартира инспекция против обвинителя по " Барселонагейт "

На административния началник на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова е указано да се дефинират нови екипи от прокурори на правилото на инцидентния асортимент. След запознаване със събраните досега доказателства те би трябвало да изготвят следствено-календарен проект за идните процесуално-следствени дейности по всяко едно от делата с оглед приключването им в период.

Във връзка с откритите нарушавания в срочността и ритмичността на осъществените процесуално-следствени дейности следва новоизбраните наблюдаващи прокурори да извършат преценка дали има учредения за отказ на проверяващите органи по всяко едно от делата.Единият от отведените прокурори - Стефан Христов бе избран за наблюдаващ по следствието, станало по-известно като " Барселонагейт " за пране на пари. Прокурор Христов е забавил изпращането на превод на документи с пет месеца, а целият превод е ставал на стадии с обособени постановления.

 Доклад: Прокурорът по Доклад: Прокурорът по " Барселонагейт " е забавил превода на документи от Испания

След отстраняването на Иван Гешев като основен прокурор, и.ф. основният прокурор Борислав Сарафов изясни, че стартира инспекция за забавени каузи. При инспекцията се разбра, че следствието е било бавено близо 3 години, а след конференцията на Гешев от 15 май работата по случая е станала интензивна.

Прокурор Иван Първанов е бил избран за наблюдаващ по 4 каузи, които също са били бавени. Едното следствие е за шпионаж в интерес на Русия, което е почнало против сътрудник на ДАНС. Второто следствие е против Михаил Михайлов, който е обвиняем за подигравка с националния байрак, а другите две каузи са за тероризъм.Двамата прокурори бяха посочени в прелиминарен отчет на Върховната касационна прокуратура по инспекция, назначена от изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов на каузи против магистрати, лица с имунитет и членове на Министерския съвет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР