С посещение на Освиенцим (Аушвиц) на 15-годишна възраст се ражда

...
С посещение на Освиенцим (Аушвиц) на 15-годишна възраст се ражда
Коментари Харесай

Невена Митрополитска води читателите „По релсите“ - на миналото, на историята, на живота

С посещаване на Освиенцим (Аушвиц) на 15-годишна възраст се ражда другарство, което след време дава мотив и тематика за третата книга на Невена Митрополитска „ По релсите “ .

Романът разказва обстоятелства от спасяването на евреите в България, само че не е исторически , изясни пред Радио София авторката. В сюжета се свързват две линии и се преплитат исторически събития от годините преди края на Втората международна война със съвременността .

От разказаните истории от дъщерята на кюстендилски евреи „ остава нещо неизразено “, което Невена Митрополитска желала и ето – описала в третата си книга. Посетила е еврейски къщи в Кюстендил, говорила е с хора от града, само че действието в текста се разгръща и в София и Монреал – места, които добре познава.

 „ Дори когато става дума за нереалност, за художествена творба, се пробвам да бъда вярна на епохата, описвайки историческия декор “, акцентира писателката.

Тя призна, че писането е било срещу ползите на фамилията ѝ, само че въпреки всичко си дала ясна сметка, че е най-важното занятие отвън персоналния живот.

Книгата „ По релсите “ беше показана в Народната библиотека в София, както и в Пловдив.
Реакциите на първите читатели са насърчаващи.

„ Невена Митрополитска е тънък повествовател. Разказва вниквайки, съпреживявайки, без да съди. Тя следва нишката на ориста с схващане, прозорливост и дълбочина. А това класическо и рядко великодушие е огромно достолепие – както в живота, по този начин и в литературата “, написа за нея писателката Елена Алексиева.

„ От Кюстендил до Монреал по невидимите влакна на едно пътешестване в двете направления на времето, Невена Митрополитска придвижва характери и мемоари през една вълнуваща персонална история сред две майки и една внучка “, споделя Еми Барух.

А съгласно литературоведа Митко Новков: „ Великолепен повествовател е Невена Митрополитска. Успоредяване на истории, преплитане на фабули, осмоза сред сюжетни линии – това е нейната запазена марка, която тя владее майсторски и ползва с опитност. Роман за удоволствено четене, само че и за мислещо четене. Каквото би трябвало да е всяко четене. “

Чуйте диалога на Лили Големинова с авторката.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР