С полагане на венци и цветя в Силистра отбелязаха годишнината

...
С полагане на венци и цветя в Силистра отбелязаха годишнината
Коментари Харесай

В Силистра отбелязаха годишнината от подписването Крайовската спогодба

С полагане на венци и цветя в Силистра означиха годишнината от Крайовската конвенция. Историческият документ е подписан на 7 септември 1940 година и с него Румъния връща на България Южна Добруджа, а на 1 октомври българската войска влиза в Силистра.

На 19 август 1940 година протичат мъчителни и сложни договаряния сред двете страни. Русия първа от великите сили слага въпроса за връщането на Южна Добруджа, само че водена от личните си ползи за Бесарабия и Северна Буковина, разяснява историкът Иван Занов. Истината е друга:

" Директните взаимоотношения сред българския цар Борис Трети и Хитлер вземат решение този проблем. Лошото е, че българският цар отива към позиция на политиката на вероятното, а не на националното. Успяваме да си възвърнем към Майка България Южна Добруджа, само че Северна Добруджа е загърбена ".

Така 88 000 румънци, заселени от румънските управляващи, когато територията на Добруджа е окупирана от Румъния, са принудени да изоставен и да се преселят на север, до момента в който 65 000 българи от северната част емигрират в Родината България.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР