С покачването на температурите започна и сезонът на пожарите. Ежедневно

...
С покачването на температурите започна и сезонът на пожарите. Ежедневно
Коментари Харесай

Код червено в сезона на пожарите: Как да опазим природата и себе си

С покачването на температурите стартира и сезонът на пожарите. Ежедневно екипи на пожарната реагират на десетки сигнали за горящи сухи треви, горски масиви или селскостопански земи в цялата страна.
Само за пет дни у нас са потушени над 500 пожара. Едих от тях пламна във вилната зона на Русе. Огънят стигна безусловно до вратите на хората. Горяха и сухи треви на автомагистрала „ Тракия ”, а димът блокира придвижването за час.
Огнеборците споделят, че над 90% от случаите измежду природата са дело на човешка активност. Заради високите температури и заплахата от пожари взаимни патрули сред огнеборци и горски тръгваха на обходи за предварителна защита. На един от тях - в Природен парк „ Витоша ”, участва и екип на NOVA.
Сред най-големите рискове за пораждане на пожари са нерегламентираните огнища. Затова в парка на няколко места са обособени циментови пръстени, в които безвредно да се пали огън. На всички останали места това е неразрешено.
Ако разпоредбите не се съблюдават, следват санкции, които варират от 200 до 2000 лева

Въпреки че множеството сигнали за пожар идват от локални поданици, с цел да локализират бързо огъня в Югозападна България пък наблюдават горските масиви от девет наблюдателни кули. За задачата е самостоятелен и надзорен център.

За предходната година на територията на страната са станали 220 горски пожара с материални вреди. При над 8800 от случаите са горели сухи треви.
Народоосвободителна въстаническа армия ТВ>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР