С поглед, отправен в новите енергийни баланси и с декларираното

...
С поглед, отправен в новите енергийни баланси и с декларираното
Коментари Харесай

Енергийния сектор, основна тема на Мицотакис днес в Катар

С взор, насочен в новите енергийни салда и с заявеното желание на Гърция да се отвори към страните от Персийския залив и арабския свят, министър председателят Кириакос Мицотакис отпътува през вчерашния ден следобяд за първото си посещаване в Катар.

Това е посещаване, което беше уговорено в телефонния диалог на господин Мицотакис с емира на Катар господин Ал Тани преди няколко седмици, незабавно след визитата на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман в Гърция.

Основната тематика в дневния ред на първата среща, която господин Мицотакис ще има с господин Ал Тани, безспорно е енергетика, заради което той е съпроводен от способния министър на околната среда и енергетиката Коста Скрека.

Като се има поради, че държавното управление разгласи волята си да диверсифицира енергийните източници, с цел да понижи зависимостта от природен газ, за ​​да не заплаши енергийната сигурност на страната, бяха стартирани контакти на високо равнище с основни играчи в региона. Един от тях е Катар, защото емирството е един от най-големите снабдители на LNG в света. В този подтекст срещата Мицотакис-Ал Тани ще бъде добра опция за разискване на вероятностите за задълбочаване и класифициране на съдействието в енергийния бранш.

Тази тематика беше и основа на диалога на премиера с емира на Катар в телефонния им диалог на 27 юли. Както показват държавни източници, визитата може да отвори опция за съдействие, защото Гърция може да бъде мостът на Катар към Европа като врата, както LNG терминалът край Ревитуса, по този начин и през FSRU в Александруполи, когато е подготвен за есплоатация.

В същото време районните и интернационалните събития също ще бъдат на дневен ред. Отбелязва се, че Катар е страна, която играе значима роля в района и поддържа информационни канали и близки връзки с значими „ играчи “. В близкото минало, несъмнено, Катар поддържа извънредно близки връзки с Турция, само че активизирането на Гърция в арабския свят става без дискриминация, защото задачата е да се отвори канал за връзка с основни центрове от по-широкия район.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР