С почти изравнени позиции за първото място се състезават коалицията

...
С почти изравнени позиции за първото място се състезават коалицията
Коментари Харесай

Социолог: Дори да се стигне до съставянето на кабинет, то той отново ще бъде временен

С съвсем изравнени позиции за първото място се състезават обединението на „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “, както и обединението на ГЕРБ-СДС. Новото обединяване бележи преднина надлежно с 26,4% на 25,2%.

Ако изборите бяха през днешния ден, в 49-ото Народно заседание щяха да влязат пет партии. Това демонстрира проучване на „ Алфа Рисърч “, извършено в интервала 21-27 февруари измежду 1007 пълнолетни, посредством директно стандартизирано изявление и финансирано със лични средства.

„ Възможно е след тези избори да имаме по-малко партии в Народното събрание. И да спрем вълшебната дума от последните три-четири Народното събрание „ фрагментация “. Дали обаче политическото уравнение ще бъде по-лесно – не бих споделила. Ако погледнем малко по-отблизо – какви са поръчките на партиите и техните платформи, не би било елементарно съставянето на държавно управление “, разяснява пред bTV Боряна Димитрова от „ Алфа Рисърч “.

„ Няколко партии са в чакалнята на бъдещето Народно заседание, следва да забележим дали ще влязат. Разделенията сред партиите подхождат и на огромните разделения в обществото “, уточни още тя.

„ Тежкото опълчване сред двете съществени политически сили ще минира опциите за сформиране на кабинет. Самите избори ще покажат тяхната тежест. Виждаме обаче като наклонност, че Българска социалистическа партия не може да бъде втора политическа мощ “, добави Добромир Живков от „ Маркет линкс “.

Според Боряна Димитрова проблемите с Българска социалистическа партия не са свързани с хартиената бюлетина и надали тя ще покаже смяна в електоралните настройки.

" Има към този момент образувано по-либерално и по-консервативно крило в политическата ни класа. С това може би се доближаваме и до структури, които можем да забележим в редица други европейски страни ", разяснява тя.

Добромир Живков счита, че политическа непоклатимост няма да бъде реализирана и даже да се стигне до съставянето на кабинет, то той още веднъж ще бъде краткотраен, я по-ниската изборна интензивност ще ускори купения избор.

" Тези избори още веднъж ще бъдат борба сред твърдите ядра - сред хората, които към този момент са решили за кого да гласоподават ", уточни Боряна Димитрова.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР