С победата с 1:0 над Иран тимът на САЩ си

...
С победата с 1:0 над Иран тимът на САЩ си
Коментари Харесай

Защо американците играят така успешно в Катар

С успеха с 1:0 над Иран отборът на Съединени американски щати си обезпечи второто място в група В и класиране за 1/8-финалите на футболния Мондиал 2022. Американците ще играят общо за седми път в тази фаза, като в Катар демонстрираха, че изцяло заслужават мястото си. Не единствено поради триумфа над Иран, а и преди този момент - при равенствата против Уелс (1:1) и Англия (0:0).

Отборът демонстрира доста добра игра и това е обусловено от няколко фактора.

 

Много футболисти в топ шампионати

Селекционерът Грег Берхалтер включи в състава си 17 играчи от европейски клубове, от които единствено двама не играят в Топ 5 шампионатите - бранителят Камерън Картър-Викърс ( " Селтик ", Шот) и нападателят Хейджи Райт ( " Анталияспор ", Тур). Американците са били единствено един път преди с толкоз доста национали, подвизаващи се на Стария континент - на Мондиал 2010.

Разликата е, че в този момент мнозина от тях са в действителност в първокласни клубове и с насъбран предходен опит - Кристиан Пулишич (сега в " Челси ", а преди този момент в " Борусия ", Д), Сержиньо Дест (сега в " Милан ", а преди в " Барселона " и " Аякс " ), Уестън Маккени (сега в " Ювентус ", а преди в " Шалке 04 " ), Джовани Рейна ( " Борусия ", Д), вратарят Мат Търнър ( " Арсенал " ), капитанът Тайлър Адамс и Брендън Арънсън ( " Лийдс " ), Тимъти Уеа ( " Лил " ) и други

Междувременно реномето на американските футболисти се промени. Преди те бяха считани за работливи, само че лишени от техника. Сега много от тях са търсени още преди да са дебютирали в професионалния футбол.

 

Интересът в Съединени американски щати към сокъра пораства

Известно е, че в Щатите европейският футбол (наричан там сокър) отстъпва по зрителски интерес на баскетбола, американския футбол, бейзбола, хокея на лед. Но пък известността му измежду децата се е нараснала. През 2003 година с футбол в гимназиите са се занимавали 640 000 възпитаници, през 2013 година те са били към този момент над 740 000, а през 2019 година към този момент са 850 000. И това се случва из цялата страна, освен в обособени райони.

" В Америка просто има състезателен взрив. Все повече деца играят сокър, а това води до появяването на нови и нови надарени играчи ", споделя националът Джовани Рейна, който обаче има добър образец пред себе си - татко му Клаудио Рейна игра в " Байер " (Леверкузен), " Волфсбург ", " Рейнджърс ", " Съндърланд " и " Манчестър Сити ".

 

Появата на безвъзмездни школи

В множеството страни по света се дава късмет на децата да се занимават с футбол гратис или против минимални такси. В Съединени американски щати до неотдавна това не бе допустимо. Във футболните академии годишната такса варираше от 2000 до 5000 $, като в тази сума не влизат лагери, такси за шампионати, разноски за екипировка, наем на зали и т. н. Отделно и транспортни разноски за родителите на младите гении.

Затова децата от фамилиите с по-скромни финансови благоприятни условия упражняваха футбол доста по-рядко от тези с по-високи приходи. Но пък за тези такси си има пояснение, защото Съединени американски щати не участваха в програмата за отплата на първите клубове на гениите и солидарните заплащания на ФИФА. Така да вземем за пример Кристиан Пулишич е упражнявал в " Пи Ей Академи " в Пенсилвания, който би трябвало да получи $550 000 отплата за прехвърлянето му от " Борусия " (Д) в " Челси " за $72 млн., само че не получава нищо. И това принуждава американските школи да се устоят с високи такси.

Всичко се трансформира през април 2019 година, когато Мейджър лийг сокър (МЛС) се причислява към въпросната стратегия за обезщетения и солидарни заплащания. Което се отразява доста добре на бюджетите на академиите. И се появиха такива, които упражняват децата против алегорични такси.

 

Мейджър лийг сокър стана по-богата

Футболното състезание на Съединени американски щати и Канада - МЛС, към този момент не е познатият кей за застаряващи футболни звезди. Тук все по-често се появяват огромни майстори - Уейн Рууни, Златан Ибрахимович, Гонсало Игуаин, Джорджо Киелини, Хавиер Ернандес-Чичарито, Гарет Бейл... Това води до нараснал интерес на зрителите, в това число и към платените канали за " сокър ", които костват $9.99 месечно или $99.99 годишно. Увеличават се и спонсорите на шампионата, те към този момент са 18.

" Като дребен нормално си мислиш: " Искам да спечелвам доста пари, когато порасна. " Преди петнайсетина години това бе невероятно, в случай че играеш футбол в Съединени американски щати. Но към този момент е изцяло действително ", споделя халфът на " Далас " Пакстън Помикал (22 г.), който обаче не попадна в окончателния лист за Мондиал 2022.

И фактически - заплатите в МЛС стигаха, с цел да се живее обикновено 10-15 години по време на дейната кариера, без да има опция да се пестят пари. През 2019 година обаче междинната годишна заплата в лигата стига до $400 000, което е четирикратно нарастване по отношение на приходите през 2007 година А това възстановяване на изискванията предизвика още повече млади американци да се насочат към футбола.

 

Лигата на развиването

Много значим миг за еволюцията на европейския футбол в Съединени американски щати и на националния тим е основаната през 2007 година Лига на развиването. В началото в нея играят тимове в две възрастови групи (U15-16 и U17-18), само че от 2017 година те стават към този момент шест (U-12, U-13, U-14, U-15, U-16/17 и U-18/19).

" Това стана платформа, където най-хубавите могат да се срещнат с най-хубавите на своята възраст. Важен миг е, че притежателите на клубове от Мейджър лигата започнаха да влагат в развиването на свои академии ", проучва селекционерът на американския тим Грег Берхалтер.

Затова напълно не е съвпадане, че десетина години след основаването на Лигата на развиването се появяват Кристиан Пулишич, Уестън Маккени, Тайлър Адамс и др. В тази лига младите играчи се изправят против други гении на същата възраст от своя район, а въвеждането на постоянен сезон там дава опция за задоволително игрово време.

Сега доста от тях получават своята същинска закалка на международно състезание. Но същинската цел е тази генерация, излязла от Лигата на развиването, плюс още няколко надарени футболисти, които са в полезрението, да достигне своя пик на развиване след 4 години. Защо тогава ли? Много просто - през 2026 година шампионатът на планетата ще се организира в Северна Америка и семействата ще бъдат поделени сред Съединени американски щати, Канада и Мексико. А какво по-хубаво от огромен триумф пред родна аудитория...
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР