С по-особени богослужения православната църква се подготвя да посрещне утрешния

...
С по-особени богослужения православната църква се подготвя да посрещне утрешния
Коментари Харесай

Водици е - прави се Велик Богоявленски водосвет

С по-особени богослужения православната черква се приготвя да посрещне утрешния огромен празник – Богоявление. Характерно за днешните църковни служби е осъществяването на Велик Богоявленски водосвет, който се прави единствено два пъти в годината – през днешния ден и на следващия ден на самия празник.

Днес в деня, който предшества великия празник на Господнето Кръщение, именуван в църковната традиция навечерие на Богоявление, а по народному – Водици, богослужената стратегия е извънредно наситена. Песнопенията и четивата разкриват смисъла и смисъла Кръщението на Иисус Христос в река Йордан.

Още от дълбока християнска античност това събитие е достигнало до нас с името Богоявление. Нарича се по този начин, тъй като когато свети Йоан Предтеча кръстил в йорданските води 30-годишния Иисус небесата се отворили и върху него в облик на гълъб слязъл светия Дух, а от горната страна прозвучал Божият глас, че Христос е Неговият любим наследник, върху който е Неговото снизхождение. Така се открива на света една велика загадка, единствено загатвана и предчувствана във времената на Стария завет, а точно троичността на Бог. Йорданското събитие явява осезателно Светата Троица: Бог Отец като глас от небето, Бог Син – Въплътеното Слово, приело човешко Кръщение и Бог Дух Свети – Снизходил над Кръщавания. Именно тези богословски истини възвестява и едно от главните празнични песнопениия – богоявленския тропар, който и през днешния ден звучи в храмовете по време на богослужението в навечерието на празника.

Събитието на Господнето Кръщение е оставило ярка диря в богослужебната традиция и с едно от най-тържествените последования в църковните служби, а точно - Великият водосвет. Той е възпоменание за освещаването на цялото водно естество посредством потапянето в река Йордан на въплътения Бог. Още от XII век в църквата е одобрено, Велик водосвет да се прави два пъти в годината: на следващия ден на Богоявление и през днешния ден в навечерието на празника, на Водици. По време на това последование се освещава вода, която вярващите одобряват за здраве и душевно ликвидиране. Затова въпреки и не толкоз претъпкани като на Йордановден, още през днешния ден в храмовете се събират вярващи.

Като част от подготовката за утрешния огромен Богоявленски празник, през днешния ден на Водици църквата е отредила непоколебим пост.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР