С по 240 000 заявки са били натоварени сървърите на

...
С по 240 000 заявки са били натоварени сървърите на
Коментари Харесай

Зле програмирани касови апарати съборили сървърите на НАП

С по 240 000 поръчки са били натоварени сървърите на Национална агенция за приходите от касовите апарати на избран производител, като това довело до краткотраен срив на системата за отчитане в действително време. За това признаха данъчните на брифинг.

От Национална агенция за приходите бяха безапелационни – за хакерска офанзива не може да става дума.

По думите на представителя на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров сървърите са били неработоспособни сред 13:30 ч. и 15:40 ч. на 5 март. И по-късно обаче проблематичните фискални устройства, които са на един съответен производител, са траяли да дават известия за неточност, оповестява бТВ.

" Вграденият програмен продукт на фискалните устройства реагира по метод, който не е нормативно разказан в наредбата. Очаква се, че устройството не " пита " сървъра единствено в избрани случаи, а 240 000 пъти. Получило се това, че е бил бомбардиран сървърът с извънредно огромен размер поръчки ", изясни Бъчваров.

Той означи, че преди не е имало метод да се разбере, че има проблем с връзката, до момента в който в този момент това излиза наяве на търговеца на шестата минута. Говорителят уточни, че дори да се изпише неточност, това не значи, че апаратът не работи – в идващите 24 часа той може да се употребява и чак тогава, в случай че връзката не бъде възобновена, ще се наложи писането на бележки на ръка.

В Национална агенция за приходите ще бъдат привикани програмистите от всички производители на касови апарати, с цел да се потърси метод сходни проблеми да не се случват още веднъж.

Данъчните предизвестиха, че към този момент се засичат практики обвързваният с Национална агенция за приходите програмен продукт да се заобикаля с паралелното инсталиране на стратегии на таблети и телефони, с които да се прави двойно счетоводство – и при констатиране на такова нарушаване последствията ще са за търговеца, а не за софтуерната компания, която му е предложила вид за прескачане на разпоредбите.

По мотив опасенията на горивния отрасъл, че новите условия за Данък добавена стойност, акцизна и ценова информация върху касовите бележки ще доведат до затваряне на бензиностанциите, Росен Бъчваров акцентира, че все още Национална агенция за приходите не вижда съображение за пролонгация. " Тези промени не изискват наново изпитване или минаване на тези системи през Българския институт по метрология ", уточни той.

По думите му има " прелъщение " да се крият налози от горива, тъй като те образуват към половината от цената.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР