„С Плана трябваше поне да стартираме енергийния преход в България.

...
„С Плана трябваше поне да стартираме енергийния преход в България.
Коментари Харесай

Петър Витанов: България не решава нито един генерален проблем с Плана за възстановяване и устойчивост


„ С Плана трябваше най-малко да стартираме енергийния преход в България. Няма по какъв начин да имаме зелен преход, без да имаме енергиен преход. Имаме голям проблем с въглищните централи. От 12 години се знае, че той ще възникне, само че държавното управление го замиташе под килима. С какво ще се сменяем Мариците. Това трябваше да е фокусът на държавното управление и тези големи средства, които идват по Плана, можеха да оказват помощ за този неусетен енергиен преход “, разяснява Витанов.

Евродепутатът означи, че няма стратегически проект и за развиването на туризма.

„ В България туризмът носи 10 % от брутния вътрешен артикул, само че ние нямаме една мярка, която да е обвързвана с него “, сподели Витанов и добави, че в Плана за възобновяване и резистентност няма нито ред и за т.нар „ зелен превоз “.

Според Петър Витанов не могат да се чакат чудеса единствено за месец, тъй като няма по какъв начин да се създадат корекции в стратегически документ, който би трябвало да се приготвя доста по-дълго време.

„ Планът не беше квалифициран навреме и служебното държавно управление няма доста ходове. Ако не бъде импортиран юли, следва септември, което ще е пагубно за България “, сподели още Витанов.

Социалистът предвижда, че един от най-важните браншове в стопанската система ни – туризмът към този момент няма да е същият.

„ За страдание туризмът няма да се върне в същия тип. Този, който познавахме досега - на доста хора, струпани в едно пространство, с доста услуги на едно място, няма да е вероятен отсега нататък “, сподели Витанов и добави, че хората се опасяват за здравето си след ковид-епидемията.

„ На напред във времето излиза различен тип туризъм – балнео, спа, здравен. Ние считаме, че нашата страна, като член на Европейския съюз, има доста преимущества. Да се съревноваваш с Турция, Гърция, Хърватия не е оправдано поради обстоятелството, че те имат и по-голяма морска линия, и по-дълъг сезон. Ние обаче имаме преимущество в термалните и минерални извори “, счита Витанов.

И още един мотив за какво българският туризъм би трябвало да се развива в тази посока - 92 български общини имат условия да го вършат.

Витанов напомни и предлагането след ковид-кризата да бъде направена стратегия за ваучери в Европа, които да бъдат финансирани от Европейския съюз и да са предопределени за хора над 60 години.

„ Ако Европа подтиква тази стратегия и помогне на възрастните хора да се възвръщат, това може да даде спомагателен подтик на туризма, ще налее спомагателни средства на стопанската система и бизнеса “, разяснява Витанов.

По мотив доклада на служебното държавно управление, Петър Витанов е на мнение, че то не надвишава своите пълномощия, тъй като в обществото се е основала огромна непоносимост към корупцията и са нужни разкрития за това, което се е случвало през миналите години. Западната преса също следи под лупа протичащото се в София, а изявленията за страната ни евродепутатът назова „ убийствени “.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР