С плакати “Вносът от Украйна убива българското земеделие и десет

...
С плакати “Вносът от Украйна убива българското земеделие и десет
Коментари Харесай

Земеделци от Вълчи дол на протест срещу вноса на пшеница от Украйна

С плакати “ Вносът от Украйна убива българското земеделие ” и 10 трактора, земеделци от Община Вълчи дол излязоха на митинг против проектите за удължение на безмитния импорт на селскостопански артикули от Украйна в Европейския съюз. Според тях по-ниските цени на вносната продукция вършат родната продукция неконкурентноспособна и това ще докара до банкрут родните фермери. Към този час в събитието са се присъединили няколко от по-малките аграрни стопани в общината.



Акцията във Вълчи дол изпреварва планувания народен митинг на сектора, който ще се организира на 29, 30 и 31 март , като ще бъдат на четири гранични пункта с Румъния – при Видин, Русе, Силистра и Кардам.В желанието си да привлекат публичното внимание към казуса неотложно, фермери не са изчакали да получат и нужните позволения от институциите за провеждането му.



Според Националната асоциация на зърнопроизводителите аграрни стопани у нас са изправени пред действителната опасност от всеобщи банкрути, неспособност за погашение на рентите и забележителна междуфирмена задлъжнялост. Оплакват се и от липса на пазарна интензивност от страна на търговците за закупуване на български зърнени и маслодайни култури. Според зърнопроизводителите пазарните цени през последните няколко месеца на всички всеобщо отглеждани зърнени и маслодайни култури не покриват разноските, направени за тяхното произвеждане, а складовете са цялостни със залежала продукция. От НАЗ оповестяват и за блокиране на локалния пазар поради интензивния импорт от Украйна.От организацията прецизират, че бъдещите им дейности ще бъдат в съгласуваност със земеделските стопани от България, Румъния и Полша.

 

* обява

 

 

 

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР