С пасхален водосвет за здраве, отслужен от Негово високопреосвещенство старозагорският

...
С пасхален водосвет за здраве, отслужен от Негово високопреосвещенство старозагорският
Коментари Харесай

Днес беше дадено символично начало на проект за ремонт и реставрация на мъглижкия манастир Свети Николай

С пасхален водосвет за здраве, отслужен от Негово високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан, беше обещано символичното начало на план за ремонт, реституция, възстановяване на околното пространство и отвесна планировка на Девическия манастир " Св. Николай " в град Мъглиж. 
“Това е следващият прелестен образец за синергизма в работата на локалната власт и Българската православна черква. Религията и вярата в Създателя са надълбоко вкоренени в живота и битността ни на българи. Само по този метод, връщайки се към нашите обичаи и традиции, ще успеем да преборим нихилизма, по този начин характерен на времето, в което живеем “, уточни кметът на подбалканската община доктор Душо Гавазов.
По време на ремонтните действия ще бъдат построени дренаж към църквата, пътеки с настилка от каменни плочи върху стоманобетонова основа, отстранени дървета и нежелана растителност и изработка на отводнителна канавка. Предвижда се префугиране на каменните зидарии, реституция и консервация на всички дървени детайли по фасадите, обработка и подсилване на съществуващите мазилки. През времето от правене на плана до неговото утвърждение за финансиране е изработен ремонт на огромна част от покривите. По плана ще се направи главен ремонт на останалата част от тях. 
Проектът цели повишение качеството на живот и опазване на културната еднаквост и обичаи в селските региони. 
 
Общата стойност на плана е близо 526 хиляди лв.. Те ще бъдат обезпечени по Програма за развиване на селските региони. Дейностите ще бъдат изпълнявани от  ДЗЗД " Реставрация и консервация ПРСР ", а срокът за осъществяване е до 15 септември 2025 година
Манастирът е учреден по времето на Втората българска страна и сведенията за него са нищожни. Бил е ограбван и разрушаван неведнъж. Възобновен е за финален път след Освобождението, а постройките са възобновени във възрожденски жанр през 1954 година и 1969 година Според преданието манастирът бил учреден от цар Калоян през 1197 година след успеха му над кръстоносците в борбата край Мъглиж. За да се помни успеха, царят дарил средства за изграждане на манастир.
ИЗТОЧНИК: БТА
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР