С панихида в църквата Св. Атанасий, посветена на голямоконарци, участвали

...
С панихида в църквата Св. Атанасий, посветена на голямоконарци, участвали
Коментари Харесай

В град Съединение започна честването на 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия


С панихида в църквата " Св. Атанасий ", отдадена на голямоконарци, взели участие в Съединението на България, в град Съединение стартира честването на 137-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Литургията бе предшествана от концерт с присъединяване на самодейни и мажоретни сформира, оповестява Българска телеграфна агенция.

С церемониален обред от храма бе изнесено знамето на Голямоконарската чета, което носеше  Мирела Райкова. Тя влезе в ролята на Недялка Шилева, извезала знамето през 1885 година и останала в историята с името " българската Жана Д`арк ". С литийно шествие жителите и гостите на града отидоха до площада, където се състоя възстановка на моменти от Съединението.

В словото си кметът на Община Съединение Атанас Балкански напомни по-важните събития от 5 септември 1885 година, довели до Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

" Историята би трябвало да се учи, би трябвало да се помни и напомня. Защото народ, който не помни своята история няма бъдеще ". Това сподели в приветствието си пред жителите и гостите на Съединение регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев.

Нашите предшественици имаха ясна цел - да обединят България, в тях имаше доста полезности и те реализираха своята цел, акцентира Стоев.  По думите му въпросът в днешно време е имаме ли полезности, имаме ли идеали, към които можем да се обединим. Той напомни събитията от последните дни, когато три общини в Пловдивска област бяха сполетени от тежко естествено злополучие. Те демонстрираха, че в българина има доста полезности и обединените старания на доста хора доведоха до този резултат, че без значение от големите мащаби на стихията, няма починали и потърпевши, акцентира Стоев. Ако стъпим на тези полезности и имаме вяра в нещата, които могат да ни обединят, ние можем да реализираме една още по-силна стопански и духовно България, добави той.

Празникът приключи с тържествена инспекция и заря.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР