С пълен комплект медали се прибраха българските ученици след блестящо

...
С пълен комплект медали се прибраха българските ученици след блестящо
Коментари Харесай

Блестящо представяне и пълен комплект медали за българските ученици на международната Менделеева олимпиада по химия

С цялостен комплект медали се прибраха българските възпитаници след ослепително показване на Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай. В конкуренцията на 151 състезатели от 26 страни нашите участници завоюваха един златен, един сребърен и един бронзов орден, както и почетна грамота.
 
Златният орден завоюва Виктор Лилов от 12. клас в Софийската математическа гимназия " Паисий Хилендарски ". Това е втори златен орден за България в историята на олимпиадата, като, откакто за първи път подобен бе извоюван през 2019 година в Сант Петербург. 
 
Сребърно отличие заслужи Явор Христов, също от 12. клас в Софийската математическа гимназия, а бронз завоюва различен дванадесетокласник от СМГ – Преслав Георгиев.  Ивайло Къртев от 11. клас в  Математическата гимназия в Пловдив завоюва почетна грамота от влиятелната олимпиада.
 
Ръководители на българския тим са доцент доктор Христо Чанев и гл. ас. доктор Даниела Цекова от Факултета по химия и фармация на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".
 
Състезателната стратегия на Менделеевата Олимпиада включва два теоретични кръга и един на практика. На първия научен кръг участницитерешават 8 задания (80 точки) от разнообразни области на химията.
 
На втория научен кръг състезателите работят върху материал, структуриран в 5 обособени области на химията – Неорганична химия, Аналитична химия, Физикохимия, Органична химия, и Химия на живота и полимери.
 
За всяка от тези области са дадени по 3 задания. Всеки участник си избира задача от съответната област. Оценява се по една задача от област (най-пълно решената). На този кръг всеки участник може да получи най-много 75 точки.
 
Третият кръг е на практика и носи най-много 75 точки. Продължителността на всеки кръг е 5 часа, а оптималната оценка е 230 т. 
 
Със извоюваните тази година медали активът на България на Международната Менделеева олимпиада по химия е 2 златни, 15 сребърни и 25 бронзови медала.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР