С около 200 хиляди лева годишно ще намалеят сметките за

...
С около 200 хиляди лева годишно ще намалеят сметките за
Коментари Харесай

Велико Търново очаква големи икономии заради новото улично осветление

С към 200 хиляди лв. годишно ще намалеят сметките за улично осветяване във Велико Търново след промяната на 1600 осветителни тела в четири от жилищните квартала на града. Новото осветяване би трябвало да проработи от тази есен.  

Уличното осветяване в най-големите квартали на Велико Търново – " Бузлуджа ", " Колю Фичето ", " Зона В " и " Картала ",  до 1 октомври тази година би трябвало да бъде сменено и осъвременено, и да се усъвършенства енергийната му успеваемост. Инвестицията, която ще усъвършенства изискванията за живот на близо 37 000 поданици, е към 922 хиляди лв. от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и от националния бюджет.  

Каква е днешната оценка на великотърновци за уличното осветяване: 

" Ние не сме удовлетворени, би могло да бъде по-рано пускано, да има на всички места да са осветени улиците ". 

" Да не е единствено от едната страна на улицата. Лампите да са по-нови, LED осветление ". 

" Нищо не ме тормози, при нас дори направиха в допълнение на " Пишмана " – кв. " Бузлуджа ".  

" Всичко е наред, имаме лампи в кв. " Зона В ", не съм видяла някъде да няма, осветено е всичко, даже и парковете ". 

" Осветени са задоволително междублокови пространства, улици. По едно време го гасяха по-рано, само че поради икономии ". 

" В промишлената зона сред Шемшево и Велико Търново лампите светят съвършено, мощно осветени са, няма проблеми с видимостта. Докато тези в града, изключително вечер и при мъгла, пешеходците малко мъчно се виждат. Недостатъчно добре осветяват тези крушки, които са сложени ". 

За да свети още по-добре по жилищните квартали, да няма проблеми към учебните заведения и детските градини, старите натриеви лампи ще бъдат заменени с нови LED осветителни тела. Ще се употребяват старите стълбове, на някои места, където лампите са на 12 метра височина, ще бъдат сложени по-ниско. В парковете ще бъдат инсталирани 110 осветителни тела с фотоволтаични панели и батерии, разясни ръководителят на плана инж. Ивайло Дачев от отдел „ Техническа инфраструктура “ на Община Велико Търново:  

" Ние сме заложили осветителни тела, които обезпечават понижение на светлинния си поток по предварително зададен график и ръководство до 6 степени, което ще разреши в дребните часове на нощта – от 24 до 4 часа, осветлението да бъде понижено, което ще докара до в допълнение икономисване на сила. Тези осветителни тела са с много по-дълъг живот от натриевите лампи ". 

Ще се построява автоматизирана система за ръководство, която ще обезпечи понижаване на времето за реакция и търсене на повредата. Системата ще разрешава в разнообразни региони уличното осветяване да се включва и стопира в разнообразни шпации от време, разясни инж. Дачев: 

" Пред учебните заведения има скупчване на доста хора заран към 7-7,30 часа и вечер към 18 часа. В огромна част от времето, когато са образователните занятия, е полумрак. Тогава ще можем да пуснем осветлението единствено пред учебните заведения малко по-рано, с половин час по-рано, тъй че да бъде удобно оставянето на децата и прибирането на децата от учебно заведение ". 

Проектът на община Велико Търново за замяна на уличното осветяване в четирите най-големи жилищни квартала е един от 19-е утвърдени в народен мащаб в конкуренцията на 123 плана. Освен по-добър комфорт за жителите, промяната на уличните лампи се чака да има стопански и екологичен резултат, уточни инж. Ивайло Дачев: 

" Сега с новите цени на електрическата енергия залагаме междинна цена на киловатчас от 40 стотинки, срокът на откупуване към този момент е 4 години. При настоящи настоящи цени на електрическата енергия ние би трябвало да спестяваме по 200 000 лв. на година. Спестяваме 609 мегаватчаса, което води до икономисване на 719 тона нефтен еквивалент излъчвания ". 

Проектът обгръща най-гъсто обитаемоте жилищни квартали, като входовете на Велико Търново остават отвън зоната му на деяние. Очаква се работата по промяната на уличните лампи да стартира през месец май.  

Репортаж на Здравка Маслянкова в предаването " 12+4 " можете да чуете от звуковия файл.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР