С около 20% по-скъпа ще излезе нощувката в хотел през

...
С около 20% по-скъпа ще излезе нощувката в хотел през
Коментари Харесай

Хотелиерите вдигат цените до 30% за зимния сезон

С към 20% по-скъпа ще излезе нощувката в хотел през зимната почивка. Ръстът на цените ще засегне освен обичайните почивки в ски курортите, а също и балнео и спа хотелите, както и градските хотели, които оферират културен туризъм, а също и къщите за посетители. Това демонстрират наблюденията на Института за разбори и оценки в туризма. " Увеличението варира сред 11 и 30% и зависи от вида хотел, категоризацията, местоположението, дали е целогодишен или сезонен, дали се цялостни единствено в уикенда ", разяснява пред " Блумбърг тв България " Константин Занков от Института за разбори и оценки в туризма. 

Хотелиерите подвигат цените поради по-големите разноски за отопление и консумативи. За да може новите цени да са по-поносими, всеобщо от офертите в зимните курорти са извадени разнообразни екстри, които до неотдавна са били част от пакета. Наред с нощувката се предлага единствено закуска, до момента в който предни години по-често се срещаха предложения " ол инклузив " или полупансион - закуска и вечеря. Така с спомагателните разноски за изхранване почивката тази зима ще се окаже доста по-скъпа от предходната година. Въпреки това туристическият отрасъл чака сезонът тази зима да е по-силен от миналогодишния, който беше извънредно добър, само че към момента сме надалеч от рекордните равнища през 2019 година, уточни Занков.

За Новогодишните празници също се регистрира огромен интерес. Голяма част от хотелските бази към този момент имали много мощна претовареност - към 50-60%. Къщите за посетители в планинските курорти, които са желани, към този момент са цялостни. Има и много резервации за празниците от задгранични туристи - главно от прилежащи страни като Гърция, Румъния и Сърбия, а също и от други страни, с които имаме комфортни самолетни връзки.

Средната цена на офертата за фамилен хотел с две нощувки, новогодишна вечеря, празнична стратегия и закуски е към 230-240 лв. на човек, са наблюденията на Института за разбори и оценки в туризма. В по-луксозните хотели с богата музикална стратегия цените са по-високи. Там единствено новогодишната вечеря може да бъде на такава цена.

Най-много българи, които ще предпочетат чужбина, ще честват Нова година в европейските столици, а също и в Турция, Гърция и Сърбия. У съседите посрещането на Новата година излиза по-евтино, в сравнение с в някои наши СПА хотели. Има и голям брой чартърни стратегии на положителни цени за Египет, Тунис, Мароко и Йордания за 6-7 нощувки. За по-високо платежоспособните български туристи известни дестинации са Доминикана, Сейшели, Малдиви, Лапландия, Тайланд и Бали. За тези дестинации цените за 7-дневни новогодишни пакети стартират от 4500 лева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР